Nagyvilág

Orbán kiépíti saját hatalmát – Mi lesz József Attilával?

A Kossuth tér átépítésének tervéről ír a Profil című osztrák lap. "Ha Orbán akaratán múlik, a szomorú József Attilának hamarosan távoznia kell."

A Parlament épülete előtt elterülő tágas tér a magyar belpolitika egyik fontos szimbolikus tere – írta a tudósító, Gregor Mayer. Kitért arra is, hogy a téren áll József Attila Duna felé néző szobra is. “Ha Orbán akaratán múlik, a szomorú József Attilának hamarosan távoznia kell” – írta. Felidézte, hogy júliusban a parlament a Fidesz szavazataival határozott a Kossuth tér átépítéséről és az 1944 előtti állapot helyreállításáról. 1944-ig – írta a szerző – Horthy Miklós kormányzott.

Amióta a tavalyi választásokon a Fidesz kétharmados többséget szerzett a parlamentben, Orbán “leépíti a demokráciát és kiépíti saját hatalmát”, s az ehhez illő világképet “a történelem manipulatív átértelmezése” szolgáltatja – írta a Profil.

A cikk folytatásában a szerző többek között beszámolt arról, hogy az átalakítási tervek szerint Kisfaludy Strobl Zsigmond 1952-ben készült Kossuth-szobra helyére Horvay János 1927-ben készült alkotása kerül.

A szerző megfogalmazása szerint Horvay Kossuth-ábrázolása azokat a tragikus érzelmeket tükrözi, ahogyan a két világháború közti Magyarország érzett az első világháború után leválasztott területek miatt. “Orbán propagandistái újra és újra a Horthy-korszaknak ezt az irredenta légkörét idézik fel” – tette hozzá a szerző a Profilban megjelent cikkben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik