Nagyvilág

Általános sztrájk Izraelben

Közintézmények, kórházak és bankok maradtak zárva, egyes iskolákban nincs oktatás, nem üzemelnek a légi- és tengeri kikötők sem.

A munkabeszüntetést a több százezer közalkalmazottat képviselő Hisztadrut szakszervezeti szövetség hirdette. Eredetileg korlátlan ideig tartó sztrájkot akartak tartani, egészen addig, amíg nem sikerült megegyezniük a kormánnyal a munkavállalók ideiglenes alkalmazásának szabályairól a közszférában. Az izraeli munkaügyi bíróság hétfőre virradóra hozott döntésével azonban négy órára korlátozta az általános sztrájk idejét, így a munkabeszüntetés helyi idő szerint reggel hat órától tíz óráig tart.

A szakszervezetek azt követelik, hogy változtassák meg az alkalmaztatás jelenlegi rendszerét, amelynek alapján egyes közalkalmazottakat felvesznek az állami és más vállalatokhoz munkaközvetítő cégeken keresztül. Ezek az emberek jóval kevesebb fizetést kapnak, mint a rendes állományban lévők, illetve sokkal kiszolgáltatottabbak a szociális jogok szempontjából.

A hatóságok arra szólították fel a Hisztadrutot, hogy mondják le a tiltakozó megmozdulást, és hagyjanak időt nekik arra, hogy megtalálják a kölcsönösen elfogadható megoldást a kialakult helyzetre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik