Nagyvilág

A britek elkerülnék a katonai beavatkozást Szíriában

Elvetette a Szíria elleni esetleges katonai beavatkozást és ehelyett a nemzetközi nyomás fokozása mellett tört lándzsát hétfőn William Hague.

A brit külügyminiszter egy sajtóértekezleten beszélt erről Strasbourgban, ahol azért jelent meg, hogy átvegye az Európa Tanács miniszteri bizottságának soros elnöki tisztségét.

Hétfőn a szíriai ellenzék egyik csoportja nemzetközi védelmet kért Homsz város polgári lakosságának arra hivatkozva, hogy a közép-szíriai várost brutális ostrom alatt tartják Bassár el-Aszad elnök csapatai.

Hague teljesen elfogadhatatlannak nevezte azt, hogy a szíriai rezsim folytatja a demokráciapárti tüntetések véres elfojtását, dacára annak, hogy elfogadta az Arab Liga tervét a belpolitikai válságból való kijutásról.

“Nem hiszem, hogy erre a helyzetre külföldi katonai beavatkozással kellene válaszolni” – hangsúlyozta, hozzátéve, hogy Szíriában a helyzet “sokkal összetettebb” annál, mint amilyen Líbiában volt a NATO intervencióját megelőzően.

“Ugyanakkor azt gondolom, hogy Bassár el-Aszad rezsimjére erősebb nemzetközi nyomást kell gyakorolnunk” – szögezte le, és mint mondta, a következő hetekben az Európai Uniónak újabb, Szíria elleni szankciókat kellene fontolóra vennie. Hague elmondta: Nagy-Britannia azt szerette volna, ha az ENSZ Biztonsági Tanácsa elfogad egy határozatot, amelyben a nemzetközi közösség elítéli a szíriai rezsim civilek elleni erőszakos fellépését. Mint emlékeztetett: erre a múlt hónapban Oroszország és Kína vétója miatt nem kerülhetett sor.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik