Nagyvilág

Újabb Mohamed-karikatúra-botrány robbant ki

Felgyújtották a Charlie Hebdo francia szatirikus hetilap szerkesztőségét szerdára virradóra Párizsban.

Az épületre hajnali egy óra körül dobtak Molotov-koktélt, a tűz tönkretette a szerkesztőség informatikai rendszerét. A gyújtogatásban senki sem sérült meg, a nyomozás tovább folyik. “Nincs már többé szerkesztőségünk, valamennyi felszerelésünk megsemmisült” -nyilatkozta a BBC-nek a lap főszerkesztője. A gyújtogatásban senki sem sérült meg, a nyomozás tovább folyik.

Hackertámadás is érte

Közben hackerek feltörték a szatirikus újság honlapját is, és angolul, valamint törökül helyeztek el üzenetet rajta a hackerek. Sőt már a lap megjelenése előtt a szerkesztőség Twitteren és a Facebookon is rengeteg fenyegető, sértegető és tiltakozó levelet kapott, amelyet átadtak a rendőrségnek.

Részlet a hetilapból (Fotó: AFP)

A Charlie Hebdo szerdán különleges kiadást jelentet meg a tunéziai választásokról. Az újság az en-Nahda tunéziai iszlamista párt győzelmét ünnepelve nevét Charia Hebdóra változtatta, és Mohamed prófétát “nevezte ki” főszerkesztőjévé. A hetilap egyik munkatársa szerint a gyújtogatás közvetlen kapcsolatba hozható az eheti számmal. A lap tagadta, hogy a mostani kiadással provokálni akart volna.

Megismétlődött

Nem ez az első eset, hogy nyílt támadás éri az újságot. 2007-ben – amikor is leközölték a dán Jyllands-Posten című lap 12 darab Mohamed-rajzát – élesen bírálták a szatirikus hetilapot az iszlám világban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik