Nagyvilág

Nagyot kaszáltak Viktória királynő bugyogójával

A vártnál háromszor magasabb áron, 3,2 millió forintnyi összegért kelt el aukción Viktória királynő egyik selyembugyogója Skóciában.

Az alsónemű mellett egy festmény keltette a legnagyobb érdeklődést az edinburgh-i Lyon & Turnbull árverési ház licitjén. Az alkotás skót szolgálójával, John Brownnal ábrázolja a királynőt. A kettejük között lévő szoros kapcsolat ihlette a Mrs. Brown című filmet, amelyben Judi Dench alakította a brit monarchiát 1837 és 1901 között vezető uralkodót.

Mind a selyembugyogót, mind pedig a festményt ismeretlenségbe burkolózó vevő vásárolta meg a keddi aukción.

A felsorakoztatott darabok a kiadóvállalatáról ismert Forbes klán londoni otthonából származtak.

Rekordáron Picasso és Ernst

Picasso La femme qui pleure (A síró nő) című 1937-es metszete a várt 1,5-2,5 millió dollár helyett végül 5,12 millióért – több mint másfél milliárd forintot kitevő összegért – talált gazdára a Christie’s impresszionista és modern művészeti alkotásokat felsorakoztató amerikai aukcióján. A ház szerint metszetért még soha nem adtak ilyen magas árat.

A licit Ernst esetében is rekordot hozott, a művész 1941-ben készült alkotása, a The Stolen Mirror (A lopott tükör) 16,32 millió dollárért kelt el. Előzetesen 4-6 millióra taksálták értékét.

Az aukciósház – egyebek mellett – 140,77 millió dolláros bevétellel zárta az árverést.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik