Nagyvilág

Cháveznek nem kell az új kormány

A venezuelai elnök nem ismeri el Líbia új kormányát, és szerinte lesz még háború az országban.

Kapcsolódó cikkek

Chávez elítélte Moammer Kadhafi megbuktatott líbiai vezető megölését. Barátjának tekintette, és a líbiai konfliktusban mindvégig védte őt, a NATO-t pedig szidta a líbiai beavatkozásáért.

“A mi szemünkben nincs líbiai kormány, mert nem ismerünk el egy olyan kormányt, amelyet a NATO ültetett a helyére, bombákkal, népirtással és egy gyilkossággal. Függetlenül attól, hogy ki volt az elnök, hogy szerették-e vagy sem, ő volt az ország elnöke” – jelentette ki Chávez, aki szerint Líbia romokban hever, és a konfliktusnak még nincs vége. “Senki nem gyakorolja a hatalmat az országban, és háború lesz. Vagyis már tart egy háború, amelyet a NATO és az ENSZ Biztonsági Tanácsa indított el. Lerombolták azt az országot, és most káosz uralkodik és erőszak pusztít benne mindenütt” – tette hozzá.

Annak ellenére, hogy nem ismeri el az új líbiai vezetést, Chávez közölte: azt szeretné, ha a Kőolajexportáló Országok Szervezete (OPEC) – amelynek Venezuela és Líbia is tagja – egyben maradna, és a szervezet elérné céljait, köztük azt, hogy stabil maradjon az olaj ára. “Az OPEC már többször tett tanúbizonyságot rugalmasságról – mint például Irak megszállásakor -, mert azon túl, hogy milyen a helyzet egy országban, létezik egy alapvető stratégiai cél, mégpedig a szervezet fenntartása. Mindazonáltal most még nem lehet megjósolni, hogy az új líbiai helyzet hogyan befolyásolja a szervezet működését” – mondta az elnök.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik