Nagyvilág

Elhalasztott NATO-döntés Líbiáról

A katonai szövetség péntekre halasztotta a líbiai szerepvállalás leállításáról szóló találkozóját.

A NATO-tagországok nagykövetei az eredeti tervek szerint szerdán találkoztak volna Brüsszelben, hogy döntést hozzanak a líbiai misszió lezárásáról. A szövetség szóvivője azonban közölte, hogy a találkozót péntekre halasztották, az ENSZ és a Líbiát irányító Átmeneti Nemzeti Tanács (ÁNT) közt még zajló egyeztetések miatt.

A NATO országok előző hét pénteken előzetes döntés hoztak arról, hogy október 31-én befejezik a líbiai szerepvállalást. Az ÁNT elnöke szerdán azonban azt kérte, hogy a szövetség egészen az év végéig folytassák a missziót, hogy megelőzzék a Kadhafihoz hű erők visszatérését.

A NATO-erők líbiai parancsnoka hétfőn azt mondta, hogy gyakorlatilag nincsen semmi esély arra, hogy Kadhafi hívei sikeres támadásokat indítsanak a hatalom visszaszerzésére, és a szövetség úgy gondolja, hogy az ÁNT erői képesek lesznek biztosítani az országot. Diplomaták elmondása szerint a NATO már vissza is vonta a misszióban bevett eszközeinek nagy részét, köztük vadászgépeket.

A katonai szövetség az ENSZ határozata alapján tartatta be az ország légterében, a civil lakosság védelmére bevezetett légtérzárat, légitámadásokat is indítva a fegyvertelen líbiaiakat fenyegető, Kadhafihoz hű erők ellen. Ezenfelül tengeri járőrözéssel fegyverembargót tartottak fenn. A hét hónapig tartó fellépés alatt több mint 26 ezer bombázást hajtottak végre a szövetség gépei Líbiában.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik