Nagyvilág

Merkel mást vár, mint Orbán

A német kancellár végleges megállapodásokra csak a szerda estére tervezett euróövezeti csúcstalálkozón számít.

Az uniós csúcsra érkezve Angela Merkel közölte: le akarja hűteni a vérmes reményeket, hiszen nagyon bonyolult folyamatokról van szó, például ami az EFSF pénzügyi mentőmechanizmus működtetési módját illeti. Vasárnap a kancellár ezért nem is vár végérvényes döntéseket, azokra elsősorban a szerda estére tervezett euróövezeti csúcstalálkozón számít. (A magyar miniszterelnök előzőleg vasárnap reggeli rádióinterjújában arról beszélt, hogy a csúcstalálkozón komoly lépéseket tehetnek, szerdán már nem is kell összejönniük a tagállamok vezetőinek.) Merkel szerint az alapszerződés esetleges megváltoztatásának kérdése sem lehet tabu, hiszen EU-szinten erőteljesebb cselekvési lehetőségeket kell teremteni a pénzügyi válságok elhárításához.

Nicolas Sarkozy francia államfő szintén visszafogottan nyilatkozott, de ő arra helyezte a hangsúlyt, hogy “abszolút kulcsfontosságú” találkozókról van szó, amelyeken “muszáj megoldást találni…, meg kell oldani ezt a pénzügyi válságot”. Vasárnap reggeli hírek szerint az uniós csúcson kiemelt figyelem irányul Rómára, mivel a piacok kétségesnek tartják, hogy a Berlusconi-kormány tartani tudja-e a tervezett államháztartási hiányt.

Közben keményen bírálta az adósságválság kezelésével kapcsolatos német politikát az eurócsoport elnöke. A luxemburgi miniszterelnök a Der Spiegel című hetilapnak azt mondta, a német válságmenedzselés körülményes, Berlinben jóval lassabb, mint máshol. Jean-Claude Juncker közvetve kritizálta a német alkotmánybíróság legutóbbi határozatát, amely a Bundestagot különleges jogokkal ruházta fel az uniós döntések ügyében, a többi között kimondta, hogy fontos uniós határozatokat Merkel kancellár, illetve a kormány nem fogadhat el a parlament vagy legalábbis a költségvetési bizottság előzetes helyeslése nélkül. Az eurócsoport elnöke utalt rá, hogy a Bundestag nem tud mindent előzetesen jóváhagyni, a csúcsértekezleteken még az utolsó pillanatban is születhetnek kompromisszumok.

Az állam- és kormányfők vasárnapi csúcsértekezletén született előzetes döntések támogatásához Angela Merkelnek most is szüksége van a Bundestag jóváhagyására. A kancellár a hét elején kormánynyilatkozatban tájékoztatja a parlamentet a Brüsszelben történtekről, és ezt követően várható minden valószínűség szerint a költségvetési bizottság állásfoglalása. Merkel ennek birtokában utazik vissza Brüsszelbe a szerdai “második félidőre”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik