Nagyvilág

Már szavaznak rólunk az ENSZ-ben

A kelet-európai régió számára fenntartott egyetlen helyért idén Magyarország, Szlovénia és Azerbajdzsán versenyez.

Az afrikai csoport Togót, a latin-amerikai Guatemalát jelöli, az araboknál a nem állandó BT-tagsági helyért Marokkó és Mauritánia, az ázsiaiaknál pedig Pakisztán és Kirgizisztán rivalizál egymással. A tanácsteremben az első szavazási forduló eredményének kihirdetésére várnak.

Az ENSZ 15 tagú Biztonsági Tanácsának öt, vétójoggal rendelkező állandó tagja van: az Egyesült Államok, Franciaország, Kína, Nagy-Britannia és Oroszország. A tíz nem állandó tagot kétévente cserélik, évente 5 poszt rotál. Kolumbia, Dél-Afrika, India, Németország és Portugália további egy évre a testület tagja marad.

A nem állandó tagok megválasztáshoz az ENSZ-közgyűlésen jelenlévő és voksoló tagállamok kétharmadának szavazatát kell elnyerni, ez mind a 193 tagállam képviselőinek megjelenése esetén 128 szavazatot jelent. Ha az első körben az egyik jelölt sem éri el a kétharmados többséget, második fordulót kell tartani a legtöbb szavazatot szerzett két tagállam között.

Ha a második és harmadik menet sem hoz eredményt, negyedik fordulóban a regionális csoport többi országa előtt is megnyitják a szavazást.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik