Nagyvilág

Ő lőtte le Kadhafit

A líbiai vezérnek annyi ideje sem volt, hogy használja az aranypisztolyát, amely a felkelők zsákmánya lett.

A BBC beszámolója szerint Moammar Kadhafit egy 20 év körüli fiatalember, Mohammed al-Bibi lőtte le. A megbuktatott líbiai diktátor csupán annyit mondott: „Ne lőjj!”, mire al-Bibi már tüzelt is.

A felkelők megtalálták Kadhafinál a híres arany pisztolyát is, amelyet a tévécsatorna felvételein az ünneplő felkelők egymásnak átadva lóbálnak a kezükben.


Kadhafinak is volt arany pisztolya, mint a 007-es filmben James Bond ellenfelének, Scaramangának
Fotó: Reuters

 

Kadhafi elfogásának körülményeiről itt olvashat>>>

A líbiai diktátor életrajzáról itt tudhat meg részleket>>>

Élve fogták el

Az Al-Arabiya arab hírtelevíziókban sugárzott videofelvétel tanúsága szerint Moammer Kadhafi megbuktatott líbiai vezetőt élve fogták el az új rendszer fegyveresei.

Az Al Arabiya videója (Kadhafi itt még élt):

A felvételen az látható, hogy fegyveresek támogatják és próbálják álló helyzetben tartani Kadhafit, aki közben kiáltozott. A világos khakiszínű gyakorlóruhát viselő Kadhafi feje fedetlen volt, arca és válla csupa vér. Egy autó motorháztetejéről húzták le a sebesült Kadhafit és taszigálták egy másik jármű felé. Az egyik fegyveres pisztolyt tartott Kadhafi fejének közvetlen közelében, de azt már nem lehetett megállapítani, hogy meghúzta-e a ravaszt.

Itt még életben volt (forrás: Al Jazeera)

Több verzió

Moammer Kadhafi halálnak a körülményeiről egyébként ellentmondásos értesülések keringtek a nap folyamán. Az egyik szerint a NATO légicsapása végzett vele, egy másik szerint ellenállás közben érte a halál, a harmadik szerint pedig elfogása után lőtték agyon.

A Szirtben az utolsó búvóhelyükre beszorult kadhafisták ellen reggel nyolckor indult a végső támadás, és másfél óra múlva be is fejeződött. A kezdetekor a helyszíni tudósítások szerint öt teherautó próbált meg elmenekülni a tengerparti főúton, de az ostromlók tüzet nyitottak rájuk, és mintegy húszat megöltek a kadhafisták közül. A NATO harci gépei is megtámadták a konvojt, és megsemmisítettek két gépkocsit, de azt a nápolyi műveleti központban nem tudták megmondani, hogy Kadhafi is ott volt-e ezek közül az egyiken.

Miszráta katonai tanácsa azt közölte, hogy a harcosai elfogták Kadhafit. Abdel-Bászit Harún parancsnok viszont azt állította, hogy az elkergetett vezető meghalt, amikor a konvojt légicsapás érte.

Ahmed Bani katonai szóvivő Tripoliban azt mondta az al-Dzsazíra hírtévének, hogy a sebesült Kadhafival nem a légicsapás végzett, hanem “megpróbált ellenállni a forradalmi erőknek, ezért leszedték”.

Itt már a földön rugdossák a halott Kadhafit:

Az Átmeneti Nemzeti Tanács szóvivője szerint a reggeli összecsapásokban megsebesült Kadhafit a felkelők elfogták. A haláláról Abdel Háfez Goga azt mondta, egy sajtótájékoztatón, hogy “Kadhafi a forradalmárok kezétől halt meg… elérte a végzete”.

Az al-Dzsazíra arab hírtévé viszont olyan felvételeket is közölt, amelyeken az adás szerint Kadhafi véres holtteste látszik, amint a földön vonszolják.

Kadhafi Muataszim nevű fiát  Szirtben “lelőtték, mivel ellenállást tanúsított, amikor el akarták fogni”. Ezt Musztafa Abdel-Dzsalil miniszterelnök jelentette be egy sajtótájékoztatón.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik