Nagyvilág

Az amerikaiak fele legalizálná a marihuánát

Rekordszámú ember tenné törvényessé a marihuána használatát az Egyesült Államokban.

A Gallup közvélemény-kutató cég hétfőn közzétett felmérése szerint az amerikaiak ötven százaléka támogatja a marihuána legalizálását, ami rekordnak számít. A cég adatai szerint az elmúlt években folyamatosan nőtt a legalizálást pártoló emberek száma, és ha ez folytatódik, egyre nagyobb nyomás nehezedik majd a törvényalkotókra, hogy átírják a jogszabályokat.

A felmérés adatai szerint leginkább a harminc év alatti liberálisok támogatják a szer törvényessé tételét több mint hatvan százalékkal, és legkevésbé a 65 év feletti emberek (31 százalék). Pártállás szerinti lebontásban a demokraták 57 százaléka, a republikánusoknak pedig a 35 százaléka támogatja a lépést.

A Gallup közlése szerint 1969 még csak az amerikaiak 12 százaléka tett volna legálissá a cannabis használatát. 2000-ben ez a szám már harminc százalék volt, két évvel ezelőtt pedig már negyven százalék. Egy tavaly készített kutatás pedig arra az eredményre jutott, hogy az amerikaiak hetven százaléka engedélyezné, hogy az orvosok fájdalomcsillapítóként használhassák a növényt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik