Nagyvilág

Szerbia fenntartaná az úttorlaszokat

Kosovska Mitrovica északi, szerbek lakta részének polgármestere arra kérte a koszovói békefenntartó haderő, a KFOR vezetőit, hogy szerdáig ne tegyenek intézkedéseket az Észak-Koszovóban szerbek által emelt úttorlaszok elbontására.

Hétfői nyilatkozatában Krstimir Pantic reményét fejezte ki: a KFOR megvárja míg az érintett négy észak-koszovói szerb önkormányzat képviselői megvizsgálnak egy olyan határozatot, amely felhatalmazza a békefenntartókat, hogy szárazföldi úton lássák el katonáikat a jarinjei és a brnjaki határátkelőkön keresztül.

A hétfői helyzet szerint a KFOR részben hajlandó teljesíteni a koszovói szerbek kérését, és 24 órás haladékot adott.

Erhard Drews, a KFOR új, német parancsnoka szombaton tárgyalt a szerbek lakta észak-koszovói települések vezetőivel a térségbeli helyzetről. A KFOR közleménye szerint a felek egyetértettek abban, hogy mindenkinek joga van a szabad mozgáshoz – beleértve a helyi lakosságot, a KFOR-t és az európai uniós missziót, az EULEX-et -, de a koszovói szerbek által felállított úttorlaszok elbontásáról nem sikerült megállapodniuk. Drews közölte, hogy a KFOR hétfőtől közúton kíván utánpótlást szállítani a jarinjei és a brnjaki határátkelőkhöz, illetve egy ottani támaszpontjukon állomásozó katonákhoz, és amennyiben a szerbek addig nem bontják el az úttorlaszokat, akkor a békefenntartók teszik meg “békés eszközökkel”.

A koszovói szerbek szeptemberben emelték az úttorlaszokat, hogy elzárják a szerbiai határon lévő két átkelőhöz vezető utakat, ahova a KFOR emiatt helikopterekkel szállítja a katonákat és a szükséges utánpótlást.

Pantic szerint a KFOR megígérte, hogy konvojain nem szállítana további albán vámosokat, illetve koszovói rendőröket, ha az utakat megtisztítják a torlaszoktól.

A két határátkelő fölötti ellenőrzés kérdése július óta feszíti tovább a Pristina és Belgrád között amúgy is feszült viszonyt.

Ivica Dacic szerbiai miniszterelnök-helyettes, belügyminiszter mindenesetre a probléma békés rendezésének a híve. Vasárnap esti nyilatkozatából az világlott ki, hogy a megbeszéléseknek folytatódniuk kell, mert a tárgyalásos megegyezés jobb, mintha az erő alkalmazásának eszközéhez nyúlnak. Az úttorlaszok KFOR általi lebontása ebben a tekintetben negatív hatású lenne, mivel a térségben a helyzet alakulása a kompromisszum elérése felé halad – vélekedett Dacic.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik