Nagyvilág

A felkelő erők a Kadhafi-bástya központjába értek

Az új líbiai hatalom, az Átmeneti Nemzeti Tanács (ÁNT) harcosai hétfőn déltájban elérték Bani-Valídnak, a Moammer Kadhafi volt líbiai vezetőhöz hű erők egyik utolsó bástyájának a központját.

Szálem Git parancsnok az AFP hírügynökségnek elmondta, erőik, melyek északról és délről indítottak támadást a város ellen, a centrumban találkoztak. Állítólag kitűzték az ország új zászlaját is. Nem ellenőrzik azonban még teljesen a belvárost, a tetőkön orvlövészek rejtőznek.

Git parancsnok közlése szerint az ÁNT-erők ellenőrzésük alatt tartják a fővárostól, Tripolitól 170 kilométerrel délkeletre fekvő település repülőterét. A tanács csapatai, amelyek több mint egy hónapja ostromolták Bani-Valíd oázist, egyhetes szünet után vasárnap indítottak újabb offenzívát a város ellen.

Az ÁNT erők előzőleg azért függesztették fel az ostromot, mert soraikban nagy, sok halottal járó zavar támadt október 9-én. A Nyugat-Líbia négy sarkából érkező egységek közötti koordináció híján az ÁNT-erőknek fel kellett adniuk az éppen elfoglalt repülőteret, s 17 halottat és több mint nyolcvan sebesültet kellett elkönyvelniük.

Bani-Valídban a tanács tisztségviselői – a katonai akcióval párhuzamosan – tárgyalnak az ottani törzsi vezetőkkel a település átadásáról. A város a Kadhafihoz még hű erők utolsó két erődítményének egyike, a másik Szirt, a volt diktátor szülőhelye. Az utóbbi, szintén ostromlott városban hétfőn nemigen volt jele az ÁNT-erők előbbre jutásának.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik