Nagyvilág

Ma megbukhat Orbán példaképe

Bizalmi szavazást tartanak ma az olasz kormányról, amely megszorításokat akar bevezetni Itáliában.

Bizalmat kért kormányának az olasz parlamentben Silvio Berlusconi miniszterelnök. A törvényhozás alsóházában pénteken tartják a szavazást. Ennek vészjosló előzménye, hogy a 2008-ban megválasztott negyedik Berlusconi-kormány kedden alulmaradt a tavalyi költségvetés zárszámadásáról tartott szavazáson, mert kormánypárti képviselők sem szavazták meg az indítványt.

A miniszterelnök csütörtöki húszperces felszólalását csak a kormánypártok képviselői hallgatták meg, az ellenzék nem volt jelen az ülésteremben. “Én a helyemen maradok, és az általam vezetett kormánytöbbség tanúsítja, hogy Itáliának sikerülni fog kilábalni a válságból” – mondta elszántan Berlusconi.

Azt mondta, hogy kormányának nincsen alternatívája, mivel ez az “egyetlen demokratikusan felhatalmazott testület, amely képes a nemzeti érdekeket képviselni a válság okozta feszültségben”. Többször megismételte, hogy kormányával szemben “széthúzó, pesszimista, katasztrófáért kiáltó, spekuláns erők” állnak. Berlusconi a nyáron bevezetett gazdasági megszorító csomagban szereplő reformok megvalósítását ígérte és azt, hogy akármilyen lehetetlennek is tűnik, de 2013-ra sikerül majd egyensúlyba hozni az olasz államháztartást.

Az olasz jobbközép összefogást vezető kormányfő tekintélyét korrupciós és nőügyek egyaránt megtépázták az elmúlt két évben, a szakszervezetek pedig hónapok óta nag ytüntetéssorozattal próbálnak nyomást gyakorolni a kormányra és a miniszterelnökre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik