Nagyvilág

Orbánék kedvencei bíznak a parlamentbe kerülésben

A szlovák kormány bukása után már az előrehozott választásra készülnek. A múlt választáson nagyot bukó magyar párt most bizakodó.

Berényi József, a parlamenten kívüli Magyar Koalíció Pártjának elnöke reméli, hogy pártja több mint öt százalékot szerez a jövő márciusi előre hozott választásokon és így visszakerülhet szlovák törvényhozásba

“Hosszabb időt vártunk a választások előtti felkészülésre, de az önkormányzati választások reményt keltő eredménye megerősített bennünket, és elérhetőnek tartjuk az öt százalékot. Egyebek közt azért is, mert Dél-Szlovákiában gyenge volt a kormánykoalíció teljesítménye. A déli autópálya ügye nem került a kormány kiemelt célkitűzései közé, és a kisebbségi kérdések esetében felemás megoldások születtek” – jelentette ki a szlovákiai magyar párt elnöke.

Az, hogy a koalíció az eurós mentőalapról szóló voksolást összekötötte a kormánnyal szembeni bizalmi szavazással, meglepte. “Ez hiba volt. A kormány három pártja talán abból indult ki, hogy – mint korábban mindig – a kisebbik koalíciós párt megtörik.

Az ellenzéki Smer és három koalíciós párt szerda délután egyezett meg abban, hogy 2012. március 10-én előre hozott parlamenti választást tartanak Szlovákiában.

A legutóbbi szlovák parlamenti választáson tavaly júniusban, az Orbán-kormány által nyíltan támogatott Magyar Koalíció Pártja nem érte el a bejutáshoz szükséges öt százalékot. Az MKP-ből kivált politikusokból alakult szlovák-magyar Híd-Most párt azonban nem csak hogy bekerült a pozsonyi parlamentbe, de a most megbukott koalaciós kormánynak is tagja lett. A legutolsó közvéleménykutatások szerint mind az MKP-nak, mind pedig a Bugár Béla vezette Híd-Most pártnak van esélye elérni az öt százalékos parlamenti küszöböt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik