Nagyvilág

Tavasszal lesz új kormánya a Szlovákiának

Robert Fico, a szlovák ellenzék vezetője közölte, márciusban tartják az előrehozott választásokat, miután kedden éjjel lemondott a jelenlegi koalíciós kormány.

Robert Fico bejelentette: megállapodásra jutottak a kormánykoalíció pártjaival, hogy márciusban előrehozott választásokat tartanak. A Radicová-kabinet ügyvezetőként addig marad a helyén, amíg az új kormány megalakul, és tagjai leteszik a hivatali esküt.

A szlovák parlament kilencórás tárgyalás után kedd este úgy döntött, hogy nem ratifikálja az eurózóna mentőcsomagjának, az Európai Pénzügyi Stabilitási Eszköznek (ESFS) a kibővítését, és ezzel egyben Iveta Radicová miniszterelnök kormányától is megvonja a bizalmat.

A szavazás során a csomag és a kormány maradása mellett csak – a három kormánypártot képviselő – 55 törvényhozó szavazott a 150 tagú parlamentben. A kormánypárti SaS (Szabadság és Szolidaritás) 22 képviselője, valamint az ellenzéki Irány-Szociáldemokrácia (Smer) tartózkodott a szavazástól. A parlamenti vita világossá tette, hogy az SaS kompromisszumképtelensége, illetve a Smer szándéka – népszerűségi okok miatt csak akkor támogatja a mentőcsomag megszavazását, ha a koalíció egységesen kiáll érte – miatt a Radicová-kormánynak nincs esélye a túlélésre. A mentőcsomagról ugyanakkor várhatóan néhány napon belül újabb szavazásra kerül sor – olvasható abban az elemzésben, amelyet a Magyar Külügyi Intézet készített.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik