Nagyvilág

Rakétaadatokat szereztek hackerek a japán fegyvergyártótól

Több mint ötven vírust sikerült telepíteniük hackereknek a legnagyobb japán fegyvergyártó cég számítógépes rendszerébe.

A Mitsubishi Heavy Industries (MHI) szeptemberben jelentette be, hogy hackertámadás érte a cég több telephelyét. A japán védelmi minisztérium legnagyobb beszállítójának számító cég akkor azt közölte, hogy nyolc különböző vírussal fertőzték meg több szerverét és számítógépét.

A Daily Yomiuri című japán lap szerdán azonban arról számolt be, hogy a cég számítógépein több mint ötven vírust találták, köztük több olyat, amelyek évek óta ismertek, és egy folyamatosan frissített vírusirtó könnyedén megoldotta volna a problémát. A cégnél találtak olyan számítógépet is, amelyen 28 különböző vírus volt, köztük a 2004 óta ismert, és könnyen kivédhető Agobot.

A meg nem nevezett rendőrségi forrásokra hivatkozó Yomiuri úgy tudja, hogy a hackerek a cég egyik alvállalkozójának szerveréről adatokat szereztek meg a hajók ellen használható Type 80 nevű védelmi rakétáról. A lap információi szerint a rakéta képességeiről szóló bizalmas jelentést lophattak el, de az újság szerint a védelmi minisztérium nem minősítette bizalmasnak a kérdéses adatokat.

A Yomiuri megemlítette, hogy a vállalat nagoyai rakétaalkatrész-gyártó cégénél januárban került egy vírus az egyik számítógépre, miután az egyik dolgozó megnyitott egy fertőzött újévi köszöntőt. Az újabb vírusok terjesztésére képes programot csak szeptemberben fedezték fel, miután kiderült, hogy hackertámadások célpontja volt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik