Nagyvilág

Öt év után szabadul az elrabolt katona

Már Egyiptomban van az az izraeli katona, akit a Hamász szélsőséges palesztin szervezet fegyveresei öt éve raboltak el - közölte egy magas rangú egyiptomi tisztségviselő.

Az egyiptomiak kedd este a rafahi határátkelőn át a Gázai övezetbe küldtek egy elsötétített üvegű autót, amely valamivel később Gilád Salittal  tért vissza. A katonát Kairóba szállították – tette hozzá a sínai-félszigeti el-Arísban tartózkodó tisztségviselő. Az értesülést tagadták kairói biztonsági körök, valamint a Hamász egyik szóvivője is.

Eközben Uzi Landau izraeli miniszter elutasította a kormány által elfogadott fogolycsere-egyezményt, amely szerinte “a terror hatalmas győzelme”, s “ösztönzi az izraeliek további gyilkolását, illetve a túszejtéseket”.

A kabinet tagjai tegnap 26 igen és 3 nem szavazat mellett fogadták el az egyiptomi közvetítéssel létrejött egyezséget, amelynek értelmében visszanyeri szabadságát Gilád Salit az izraeli hadsereg tizedese, aki több mint öt éve esett a Hamász palesztin radikális mozgalom fogságába. Cserébe az izraeli börtönökből több mint ezer palesztin rabot engednek el.

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök előzőleg bejelentette, hogy “ha minden a tervek szerint alakul”, néhány napon belül “épen és egészségesen” visszatérhet a családjához Izraelbe Gilád Salit.

A Gázai övezetben több tízezres ünneplő tömeg gyűlt össze kedd este a fogolycsere-megállapodás hírére. Az emberek “az ellenállás győzelmét ünneplik Dzsabalíjában a kalifák mecsetjénél” – írta közleményében a Hamász.
Háled Mesál, a Hamász damaszkuszi emigrációban élő politikai vezetője a palesztin nép “nagy győzelmének” minősítette a megállapodást. Arab televízióknak adott nyilatkozatában közölte, hogy a “nem könnyű” tárgyalások eredményeként 1027 palesztin fogoly, köztük 27 nő, szabadon engedését érték el.

Az izraeli hatóságok két szakaszban helyezik szabadlábra az érintett foglyokat: egy héten belül 450 palesztin rab, a többiek pedig két hónap múlva térhetnek haza. A latin-amerikai körúton tartózkodó Mahmúd Abbász palesztin elnök is üdvözölte és nemzeti sikernek nevezte a fogolycserét előirányozó megállapodást.

Az izraeli hatóságok kedd este cáfolták azokat a híreket, hogy a fogolycsere keretében visszanyerné szabadságát az ötszörös életfogytiglanira ítélt Marván Bargúti, a palesztinok egyik nemzeti hőse, a második intifáda vezetője, valamint a 30 év börtönnel sújtott Ahmed Szaadat, a Népi Front Palesztina Felszabadításáért nevű radikális szervezet vezetője is.

Az izraeliek többsége támogatja a Hamásszal kötött megállapodást, amelynek köszönhetően Gilád Salit visszanyerheti szabadságát több mint ezer palesztin rab elengedéséért cserébe, ugyanakkor tartanak is attól, hogy a kiszabadult foglyok újra beállnak a szélsőségesek közé.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik