Nagyvilág

Majomemberként emlegeti DSK-t vádlója

Könyvet írt a Dominique Strauss-Kahn-ügyről az a francia újságírónő, aki panaszt tett a volt IMF-vezér ellen nemi erőszak kísérlete miatt.

A hipokriták bálja című önéletrajzi műben Tristane Banon azt meséli el, hogyan elevenedett fel benne saját esete Strauss-Kahnnal, miközben a volt IMF-vezér New York-i letartóztatásának fejleményeit követte a televízióban. A történet május 13-án, az őrizetbe vétellel kezdődik, és júliusban, a párizsi feljelentéssel ér véget. Az újságírónő akkor emelt panaszt a közgazdász-politikus ellen egy 2003. februári találkozón lezajlott eset miatt, amely szerinte dulakodással ért véget.

A 40 ezer példányban megjelenő könyvből a BFM francia hírtelevízió közölt először rövid részleteket. Eszerint Banon ügyvédjén és macskáján kívül senkit nem nevez néven a kötetben, de az események alapján könnyen felismerhetők és beazonosíthatók a személyek. Strauss-Kahn nevét sem írja le az írónő, csak “disznóként” vagy “majomemberként” emlegeti.

Banon felfedi a könyvben, hogy nagyon sok pénzt ajánlottak neki, ha amerikai televíziókban jelenti be, hogy feljelentést tesz Páirzsban Strauss-Kahn ellen, de minden ilyen ajánlatot elutasított. Ahogy a Diable Vauvert nevű kiadótól sem fogadott el állítólag tiszteletdíjat a regényért.

Marion Mazauric, a kiadó elkötelezett feminista vezetője a L,Express című lapnak adott interjúban elmondta, hogy Banon szeptemberben jelentkezett azzal, hogy nála szeretné megjelentetni a naplószerű regényét, mert attól tart, hogy más kiadók szenzációhajhászásra használnák fel azt. Állítólag volt olyan kiadó, amely 120 ezer eurónál is magasabb honoráriumot kínált Banonnak. A kiadó szerint ugyanakkor a kötetben tényszerű újdonságok nincsenek, a revelációt elsősorban Banon őszinteségében kell keresni. Mazauric közölte, hogy Strauss-Kahn ügyvédjei nem próbálták megakadályoznia a kötet megjelenését, és semmilyen nyomást nem gyakoroltak a kiadóra.

Banon feljelentése után a párizsi ügyészségnek három lehetősége van. Vagy nem emel vádat bizonyíték hiányában, vagy szexuális zaklatásnak minősíti az esetet, amelynek elévülési ideje három év, tehát ez esetben nem lehet vádemelés; ha viszont megalapozottnak tartja a nemi erőszak kísérletének gyanúját, megindíthatja a vádemelési eljárást a bíróságon, miután ennek a bűncselekménynek tíz év az elévülési ideje Franciaországban.

Strauss-Kahnt szeptember végén szembesítették az írónővel. A több mint kétórás eljárás során egyik fél sem változtatott álláspontján. Sajtóértesülések szerint korábbi rendőrségi kihallgatásán a volt IMF-vezető beismerte, hogy annak idején, a 2003-ban lezajlott találkozón közeledni próbált a nőhöz, meg akarta csókolni őt, de a kísérlet sikertelensége nyomán feladta. A politikus “képzelt jelenetnek” minősítette azt, amit a nő előadott az állítólagos megerőszakolási kísérletről, és rágalmazásért eljárást indított ellene.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik