Nagyvilág

Az adóellenőrök is sztrájkolnak Görögországban

Négy napos munkabeszüntetést tartanak a görög kormány megszorító intézkedései miatt a görög adóellenőrök.

A görög adóhivatalok október 17-től 20-ig lesznek zárva a munkabeszüntetés miatt, amelyet az október 19-ére tervezett általános sztrájk idejére időzítettek. A pénzügyminisztérium i közalkalmazottak október 17-től kéthetes sztrájkot terveznek, míg a vámosok 18-ától öt napon át nem fognak dolgozni.

Evangélosz Venizelosz pénzügyminiszter előző héten kijelentette: egészen november közepéig nem lehet probléma a kifizetésekkel. “Ha a görög adózók befizetik az adót, akkor nem késnek a bérek és a nyugdíjak” – mondta Venizelosz.

A sztrájkok nem csak a görög államnak most életbevágóan fontos adóbeszedésben fognak gondokat okozni. A munkabeszüntetések akár üzemanyaghiányhoz is vezethetnek, mivel a finomítókból a vámhivatal engedélyével lehet csak benzin szállítani.

Szerdán a görög turizmus bevételei számára fontos műemlékeket felügyelő archeológiai szolgálat munkatársai hagyták ott a munkát, és megmozdulásokat terveznek az orvosok, ápolók és tanárok is.

A görög pénzügyminisztérium szerdán azt közölte, hogy továbbra sem csökkent szeptemberben a görög költségvetési hiány annak ellenére, hogy további megszorításokat fogadott el az athéni kormány. A görög központi kormányzat hiánya éves szinten 15,1 százalékkal 19,163 milliárd euróra nőtt a januártól szeptemberig terjedő időszakban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik