Nagyvilág

Az EU tárgyalóasztalhoz ültetné Izraelt és a palesztinokat

Az izraeli kormányfő már jelezte, hogy elfogadja az Európai Unió meghívását, és kész találkozni a palesztin elnökkel.

Tárgyalásra hívja Catherine Ashton kül- és biztonságpolitikai EU-főképviselő Mahmúd Abbászt, a Palesztin Hatóság elnökét és Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnököt. A megbeszélés célja a két fél közötti béketárgyalások újraindításának előmozdítása lenne – közölte Ashton, az EU-tagállamok külügyminisztereinek találkozója után.

A közel-keleti témákban közvetítő nemzetközi csoport (EU, ENSZ, Egyesült Államok, Oroszország) a múlt hét végén tartott egyeztetést Brüsszelben, és megállapodtak, hogy megpróbálják ismét tárgyalóasztalhoz ültetni a feleket. „Most érkezett el a politikai lehetőség” – fogalmazott a főképviselő egy kérdésre válaszolva.

A felek mindazonáltal az elmúlt hetekben nem mutattak sok elszántságot a tárgyalások újrafelvételre.

Abbász az ENSZ-közgyűlés ülésszakán gyakorlatilag a palesztin állam elismerését kérelmezte, és azt is leszögezte, hogy az izraeli telepesítések leállítása előfeltétele a tárgyalások újrakezdésének. Ezt követően Izrael újabb telep létesítését jelentette be Kelet-Jeruzsálemben.

Benjámin Netanjahu hétfőn telefonon közölte Ashtonnal, hogy országa elfogadja az EU tárgyalásokra szólító felhívását, s “örömmel kész bármikor találkozni Mahmúd Abbásszal”. Az izraeli miniszterelnök hivatala más részleteket nem közölt a beszélgetésről és a meghívásról.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik