Nagyvilág

Szír tüntetõk törtek be a bécsi nagykövetségre

A demonstrálók állításuk szerint Basszar al-Asszad elnök elnyomó rezsimje elleni tiltakozásként hatoltak be a diplomáciai képviseletre. A szír külügyminiszter bírálta az osztrák hatóságokat, amiért nem voltak képesek megelõzni a történteket.

A húszfõs csoportból tizenegy férfit vettek õrizetbe a rendõrök, a többiek elmenekültek a helyszínrõl. Kihallgatásuk során a szíriai állampolgárságú õrizetesek azt állították, hogy akciójukkal a damaszkuszi rezsim ellen akartak tiltakozni. Felháborodásuk konkrét oka az volt, hogy pénteken a szíriai rezsim fegyveresei megölték Mesaal Timót, az ellenzék egyik emblematikus alakját, aki hónapok óta élesen bírálta Bassár el-Aszad elnököt.

Szombaton szíriai kurdok negyvenfõs csoportja az arab ország genfi ENSZ-missziója elõtt tüntetett, közülük ötnek sikerült bejutnia az épületbe. A német fõvárosban lévõ szíriai képviseletre mintegy harminc tüntetõ hatolt be, az épület falára “Free Syria” (Szabad Szíriát) feliratot mázoltak festékszóróval. Hamburgban több tucatnyi szíriai ellenzéki rohanta meg a helyi tiszteletbeli szír konzul irodáját. A rendõrség közlése szerint a behatolók feldúlták a helyiségeket, és plakátokat helyeztek el a falakon.

Az erõszakos akciókra reagálva Szíria külügyminisztere vasárnap válaszlépéseket helyezett kilátásba az érintett államokkal szemben. Válid al-Moallem bírálta a német, az osztrák és a svájci hatóságokat, amiért nem akadályozták meg tiltakozók behatolását hazája diplomáciai képviseleteire. Mint fogalmazott, ha a szóban forgó államok nem tartják magukat a nemzetközi egyezményekhez, akkor Szíria “hasonló megtorláshoz” fog folyamodni.

A külügyminiszter egyúttal óva intette a külföldi országokat attól, hogy elismerjék az általa “törvénytelennek” minõsített szíriai ellenzéki ernyõszervezetet, a Nemzeti Tanácsot. Mint részletek említése nélkül közölte, Damaszkusz kész intézkedéseket foganatosítani mindazon államok ellen, amelyek elismerik az ellenzéki szövetséget.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik