Nagyvilág

Krízis-meeting Berlinben

Kompromisszum-egyeztető válságtanácskozás indult Merkel és Sarkozy között.

A görög államcsődtől az ország adósságainak átütemezésig terjedő, legkülönbözőbb híresztelések közepette kezdett válságtanácskozásnak minősített megbeszélést vasárnap este Berlinben Angela Merkel kancellár és Nicolas Sarkozy francia elnök.

A találkozó előtt olyan hírek terjedtek el, amelyek szerint Merkel és Sarkozy immár készül a görög adósságok átütemezésére. A német kancellár és a francia elnök eszerint egyfajta kompromisszumra készülne, amelynek lényege: Franciaország beleegyezik a francia bankokat erősen sújtó adósságok átütemezésébe, ezért cserébe viszont Németország beleegyezne abba, hogy az euroövezeti támogatási alapot, az úgynevezett EFSF-et rugalmasabban lehessen felhasználni.

A kancellár és francia vendége a hírek szerint egyetértést érhet el azzal kapcsolatban is, hogy szükség van a bajba jutott bankok pénzügyi megsegítésére, azaz feltőkésítésére.

Mindez nagyban függ majd az Európai Bizottság, az Európai Központi Bank és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) képviselőiből álló úgynevezett trojka Görögországgal kapcsolatos állásfoglalásától, ami a hónap második felre várható.

A tárgyalásokat megelőző híresztelések arról szóltak, hogy a görög adósságok mintegy 60 százaléka kerülhetne átütemezésre. Ez – mint szakértők rámutattak – jelentős mértékben érintené a Görögországnak hiteleket nyújtó európai, köztük francia és német bankokat.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik