Nagyvilág

“Rossz szándékú lejáratást művel a magyar kormány”

"A kárpátaljai magyarság jelentős részét durva és megmagyarázhatatlan módon kirekesztik a nemzeti együttműködés rendszeréből, s gúnyt űznek vele - írta szombaton az ungvári Kárpáti Igaz Szó című lap.

Az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetséghez (UMDSZ) közel álló újság írása szerint mára mindenki számára világos, hogy elmaradt a budapesti kormány által fennen hirdetett nemzetegyesítés. Ebben a szellemben tartotta meg elnöki beszámolóját Gajdos István, a fennállásának 20. évfordulóját ünnepi rendezvénnyel méltató UMDSZ vezetője, aki részletesen szólt arról a “rossz szándékú lejáratásról, amit a jelenlegi magyarországi kormány művel az UMDSZ-szel, közvetve pedig annak több ezres tagságával”.

A szervezet elnöke az ülésen emlékeztetett, hogy tavaly ősszel gyors tempóban minden ok és magyarázat nélkül elvették az UMDSZ-től a magyar-magyar kapcsolattartást szolgáló összes program felügyeleti jogát. A magyarigazolvány-igénylést leszámítva az összes többi program kizárólagos jogát a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetségnek (KMKSZ) játszották át, amely visszaél a helyzetével – emlékeztetett az UMDSZ-elnök.

A cikk szerint a fórum összes résztvevője egyetértett Gajdos Istvánnal abban, hogy “elfogadhatatlan és a továbbiakban tűrhetetlen a hivatalos Budapest diszkriminatív viselkedése”.

Az UMDSZ-elnök kifejtette: Budapestnek nem sikerült megtörnie az országos szövetséget, s “mostanra jött el az a pillanat, amikor már képtelenség tovább tűrni azt az igazságtalanságot, méltánytalanságot és sok-sok sérelmet, amit alaptalanul kell elviselnie az UMDSZ-nek, számottevő tagságának”. “Elég volt abból, hogy másodrangú magyaroknak tekintsenek bennünket, itt az ideje a határozott fellépésnek, a tiltakozás minden eszköze bevetésének” – foglalta össze a lap szerint az elkövetkező időszak teendőit Gajdos István.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik