Nagyvilág

Nem háborúzna az amerikai katonák harmada

Az utóbbi tíz évben szolgált amerikai katonák egyharmada szerint
abba kellene hagyni a bevetéseket Irakban és Afganisztánban - derül ki egy közvélemény-kutatásból.

A Pew Research Center (PRC) 1853 háborús veteránt kérdezett meg július és szeptember között, köztük 712 olyat, aki a 2001. szeptember 11-i terrortámadások után szolgált az amerikai hadseregben. Kétezer civil véleményét is elemezték.

A katonák 33 százaléka azt mondta, hogy nem érdemes folytatni az afganisztáni és az iraki háborút. Ugyanez az arány 45 százalék volt a civilek körében.

A “9/11 utáni veteránoknak” nevezett katonák fele gondolja úgy, hogy megéri az afganisztáni háború, míg 44 százalékuk mondta ugyanezt az iraki konfliktusról. A civil megkérdezettek ennél pesszimistábbak, náluk csak 41, illetve 38 százalékos volt az afgán és az iraki misszió támogatottsága.

Tízbõl hat veterán úgy véli, hogy az Egyesült Államoknak kevésbé kellene külpolitikai ügyekkel foglalkoznia, és többet kellene törõdnie a hazai problémákkal.

A PRC közvélemény-kutatásából az is kiderül, hogy a veteránok
96 százaléka büszke arra, hogy az amerikai hadseregben szolgált, és háromnegyedük szerint katonai tapasztalataik segítenek abban, hogy elõbbre jussanak az életben.

Túlnyomó többségük azt mondta, hogy érettebbé váltak a hadseregben, megtanulták, hogyan kell másokkal együttmûködni, és nõtt az önbizalmuk is. 82 százalékuk ajánlaná a fiataloknak, hogy húzzanak egyenruhát.

Ugyanakkor az utóbbi tíz évben szolgáló katonák 44 százaléka azt mondta, hogy nehéz volt visszailleszkednie a civil életbe. A 2001 elõtt katonáskodóknak csak 25 százaléka panaszkodott errõl.

A visszailleszkedésüket az is nehezíti, hogy a 9/11 utáni veteránok 37 százaléka szenved valamilyen pszichológiai betegségtõl, az úgynevezett poszt traumás stressztõl. Ez a 2001 elõtt szolgálóknak csak 16 százalékánál fordult elõ.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik