Nagyvilág

Leminõsítették Olaszországot és Spanyolországot

A Fitch Ratings, az "egyre intenzívebbé váló" euróövezeti adósságválság hatásaival indokolva a döntést.

A legnagyobb európai hitelminõsítõ péntek este Londonban bejelentette, hogy Olaszország hosszú futamidejû szuverén hazai és küladósságának osztályzatát az eddigi “AA mínusz”-ról egy fokozattal “A plusz”-ra rontotta, további leminõsítés lehetõségére utaló negatív kilátással.

Spanyolország hosszú távú államadós-besorolását a Fitch Ratings “AA plusz”-ról két fokozattal “AA mínusz”-ra süllyesztette, ugyancsak negatív kilátást érvényben hagyva az új – egyébként továbbra is magasan elsõrendû befektetõi – osztályzaton.

Olaszország esetében a cég azzal a véleményével indokolta a leminõsítést, hogy az euróövezeti válság intenzívebbé válása jelentõs pénzügyi és gazdasági sokkot jelent, amely gyengíti Olaszország szuverén kockázati profilját.

Jóllehet a nemrégiben benyújtott olasz pótköltségvetés jelentõset lendített a költségvetési konszolidációs erõfeszítéseken, az olasz kormány azonban kezdetben “tétova” válaszlépéseket tett az euróövezeti válság terjedése ellen, és ez aláásta a piaci szereplõk bizalmát az iránt, hogy a kormány képes hatékonyan átnavigálni Olaszországot az euróövezeti válságon – áll a Fitch pénteki londoni elemzésében.

A hitelminõsítõ az olasz költségvetésre kidolgozott alapeseti forgatókönyvében azt feltételezi, hogy az évtized végére sikerül az olasz hazai össztermék (GDP) 110 százaléka alá csökkenteni az államadósság-rátát.

A héten egy másik nagy nemzetközi hitelminõsítõ, a Moody’s Investors Service agresszív mértékben, egyszerre három fokozattal rontotta Olaszország kormánykötvény-besorolását, egyebek mellett a nagy adósságokkal küszködõ euróövezeti országok, köztük Olaszország növekvõ hosszú távú finanszírozási kockázataira hivatkozva.

A Moody’s “Aa2”-rõl – a köztes “Aa3” és “A1” fokozatok kihagyásával – “A2”-re süllyesztette az olasz szuverén kötvényadósság osztályzatát, és az új besorolásra is további leminõsítés lehetõségére utaló negatív kilátást hagyott érvényben.

A múlt hónap végén a Standard & Poor’s is leminõsítette Olaszországot, arra a véleményére hivatkozva, hogy gyengültek az olasz gazdaság növekedési kilátásai, és ezen az olasz kormány által tervezett reformok sem javítanak sokat.

Spanyolország pénteki leminõsítésének indoklásában a Fitch Ratings az euróválság intenzívebbé válása mellett kiemeli azt a kockázatot is, amelyet az egyes régiók költségvetési teljesítménye jelent a spanyol kormány konszolidációs erõfeszítéseire.

Jóllehet a 169 százalékos GDP-arányos spanyol bruttó küladósság euróövezeti összehasonlításban nem magas, a 91 százalékos nemzetgazdasági szintû nettó küladósság viszont a legmagasabbak között van az egész világon, és ez érzékennyé teszi Spanyolország külsõ finanszírozási pozícióját a kamatok emelkedésére – áll a Fitch Ratings elemzésében.

A hitelminõsítõ hangsúlyozza ugyanakkor, hogy a meggyengült kockázati profil ellenére biztosítottnak tekinti Spanyolország szuverén fizetõképességét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik