Nagyvilág

Évtizedes áradások fenyegetik Bangkokot

Az elmúlt hónapokban Thaiföld tartományainak háromnegyedét sújtotta a katasztrófa, és emberek millióit érintette a csapás.

“Súlyos válság alakult ki az árvízi helyzetben” – jelentette ki pénteken Jinglak Sinavatra thaiföldi kormányfő, ahogy az országot két hónapja sújtó árvizek elérték a főváros északi peremét. A hatóságok az érintett területeken falakat próbálnak emelni a csatornák és patakok mentén, hogy megakadályozzák az árvizet Bangkok és Ajutthaja két ipari övezetében.

“A főváros valamennyi csatornája megtelt, és még ha jelenleg nem is esik, valószínű, hogy Bangkok víz alá kerül” – mondta el Szukhumbhand Paribatra kormányzó, hozzátéve, hogy a városban ideiglenes szállásokat rendeznek be az iskolákban, élelmiszert és ivóvizet raktároznak. Közben a thaiföldi hadsereg 8400 katonát, 676 járművet, 200 hajót és öt helikoptert vezényelt a Bangkoktól északra fekvő tartományok megsegítésére.

A fővárosban október közepe lesz a döntő időszak, amikor az északról érkező jelentős víztömegek várhatóan elérik a fővárost, és az erős dagály is akadályozza majd lefolyásukat a tengerbe.

Az évtizedek óta legsúlyosabb thaiföldi árvizeknek 252 halálos áldozata volt. Az elmúlt hónapokban az ország tartományainak háromnegyedét sújtotta a katasztrófa, és emberek millióit érintette a csapás. A thaiföldi kereskedelmi kamara szerint a kár értéke július vége óta elérte 2,5 milliárd eurót.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik