Nagyvilág

Kolbász vezeti a tüntetõket

Ismét feltûnt a demonstrálók soraiban Lukanikosz (magyarul: Kolbász) kutya, aki az athéni tüntetések állandó résztvevõje. Az ebrõl, aki már a közösségi médiában is képviselteti magát, olyan álhírek kaptak szárnyra, miszerint rendõrkézre került.

Kanellosz és Lukanikosz – õk nem egy ókori dráma hõsei, hanem a mai Görögországé. Még pedig a négylábú hõsei. A Kanellosz (magyarul: Fahéj) névre keresztelt kutyus a 2008-as görögországi tüntetési hullám szimbólumává vált. Vállvetve „harcolt” a tüntetõk oldalán, ugatta a rendõröket, a vízágyúk és könnygázgránátok ellenére a végsõkig kitartott a demonstrálók között.

Ikonná váltak

Az eb az athéni Athéni Mûszaki Egyetem diákjaival lakott, ám 2008-ban elpusztult. Az elsõszámú sztrájkoló kutya szerepét azonban – a rá megszólalásig hasonlító – Lukanikosz (magyarul: Kolbász) vette át, aki már a közösségi médiában is „nyomul”. Õt sem riasztják vissza a keményebb összecsapások, ott van a legnagyobb kõdobálások, vízágyúzások, könnygázbevetések során is, még pedig az elsõ sorban. A görögországi sztrájkok ikonja immár olyan népszerûségre tett szert, hogy a New York-i tüntetõk, valamint a portugálok is kölcsön akarták kérni az athéni demonstrálóktól.

Fent van a “fácsén” is

Kolbásznak 8 darab Facebook csoportja van, a legnagyobb látogatottságú csoportjában több mint 16 ezer a rajongók száma. A „lájkolói” nemcsak feltöltik az oldalára a róla készült videókat, a vele készített fotóikat, hanem a világ minden tájáról személyes hangvételû üzenetekkel, jókívánságokkal „bombázzák”. Az eb a Facebook mellett a Twitteren is „regisztráltatta magát” (ott közel 2 ezer követõje van) @rebeldog_ath néven, saját honlapja és blogja is van, illetve tumblr profilja is. A YouTube-on pedig tucatszámra sorakoznak a róla készült videók, sõt még a BBC is forgatott Kolbászról.
Fotó: MTI / EPA

Fotó: MTI / EPA

Elrabolták vagy mégsem?

A 2008-as tüntetések hulláma után a négylábú legutóbb a szerdai demonstráción tûnt fel. Görögországban ugyanis aznap 24 órás általános sztrájk zajlott az újabb költségvetési megszorítások elleni tiltakozásul. Kolbász kutyus a sztrájkoló orvosok, a tanárok, a közlekedési dolgozók, a minisztériumi, önkormányzati alkalmazottak és a közszolgálati média újságírói közé csatlakozott.

Közben olyan hírek terjedtek el a nemzetközi sajtóban (a portugáltól kezdve egészen a török médiáig), hogy a görög rendõrök elrabolták a kutyát, és az Athéntól 7 km-re délre fekvõ Pireuszban ledobták egy hídról, az állapota pedig kritikus (belsõ vérzés, csonttörések miatt). Ám a facebookos rajongók egymás nyugtatgatták, mondván látták Kolbászt a legfrissebb BBC-tudósításokban, amikor is megharapta egy rendõr lábát. Az pedig egy másik négylábú volt, akit elfogtak a rendõrök a Szintagma téren, Kolbász ugyanis ritkán van a téren, mindig a tüntetõkkel „kolbászol”, fõleg amikor javában zajlik a demonstráció Athén utcáin.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik