Nagyvilág

Wikipedia-sztrájk Olaszországban

Blokkolta olasz nyelvû oldalait a Wikipédia online enciklopédia, így tiltakozva a Berlusconi-kormány törvénytervezete ellen, amelyben egyebek között kötelezni akarják az internetes portálokat, hogy minden, magát megsértettnek érzõ személy puszta kérésére adjanak helyreigazítást.

“Az, hogy a törvény kötelezõvé teszi a tartalmaink között a cáfolatok megjelentetését, anélkül, hogy vitatni lehetne e cáfolatok megalapozottságát, illetve bármilyen ellenõrzés lehetõsége nélkül, a Wikipédia számára szabadságának és függetlenségének elfoghatatlan korlátozását jelenti” – írja az enciklopédia központi olasz oldalán.

A Wikipédia blokkolta az olasz nyelvû oldalakhoz való hozzáférést, csak ezt az egy oldalt bocsátotta az olvasók rendelkezésére magatartásának indoklása céljából.

A Silvio Berlusconi kormánya által kidolgozás alatt lévõ törvénytervezet elõírja, hogy minden internetes oldal köteles 48 órán belül és minden kommentár nélkül közölni bármilyen helyesbítést, amelyet bárki kér bármilyen olyan tartalom miatt, amelyet a maga számára sérelmesnek talál.

“Sajnálatos módon a +sérelmes+ jelleget nem semleges bíró, hanem a magát megsértettnek érzõ személy állapítja meg” – tette hozzá a Wikipédia.

Ezt a szabályt egy olyan törvénytervezetbe illesztették bele, amelynek fõ célja a bíróság által elrendelt telefonlehallgatások sajtóbeli közreadásának a korlátozása.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik