Nagyvilág

Merkel kész segíteni a bankoknak

Angela Merkel német kancellár szerint nem kell tabuként kezelni az Európai Unió szerzõdéseinek módosítását, különösen akkor, ha az az euróövezet stabilitásának további növelését célozza.

José Manuel Barroso európai bizottsági elnökkel Brüsszelben közösen tartott sajtótájékoztatóján Merkel hangoztatta: Németország készen áll arra, hogy egy ilyen folyamatba bekapcsolódjék. Nem utalt ugyanakkor arra, hogy országa kezdeményezni szándékozna bármilyen szerzõdésmódosítást.

Barroso úgy vélte, az újabb módosításnak csak akkor lenne értelme, ha az “több Európát” eredményezne, azaz fokozná az unión belüli integrációt.

Angela Merkel a sajtótájékoztatón fontosnak mondta, hogy az euróövezeti országok mielõbb valamennyien ratifikálják a pénzügyi stabilitás fokozására létrehozott mechanizmusra vonatkozó megállapodást, mert ez szerinte üzenetet jelent a piacok felé.

Kiállt amellett is, hogy az unió szükség esetén hozzon újabb döntéseket a bankok megvédelmezésérõl, feltõkésítésérõl. Mint mondta, ha közös megállapítást nyer, hogy a pénzintézetek nem rendelkeznek a biztonságoshoz elegendõ tõkével, akkor meg kell hozni a megfelelõ intézkedéseket. A tõkésítéshez természetesen meg kell teremteni a szükséges feltételrendszert is, mégpedig minél gyorsabban – tette hozzá. Németország kész arra, hogy szükség esetén tõkével támogassa a bankokat – hangoztatta Merkel.

Megerõsítette, hogy Görögországnak a közös pénzt használó EU-tagállamok között kell maradnia, ugyanakkor hangoztatta, hogy Athén ügyében Németország csak akkor hozza meg következõ döntését, ha már ismeri a nemzetközi (uniós és nemzetközi valutaalapi) szakértõk most készülõ újabb jelentését. Reményét fejezte ki, hogy a jelentés a következõ állam- és kormányfõi EU-találkozóra, azaz október 17-ig elkészül. Görögországnak “meg kell adni az esélyt, hogy talpra álljon” – fogalmazott Merkel.

Barroso megerõsítette, hogy az Európai Bizottság a nemzetközi csúcstárgyalásokon is kiáll a pénzügyi tranzakciókra kivetendõ illeték globális bevezetése mellett. Mint mondta, ebben Németország is támogatja. A bizottság az adó uniós bevezetésére a közelmúltban már javaslatot tett. Korántsem biztos azonban, hogy valamennyi tagország támogatását sikerül elnyernie hozzá.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik