Nagyvilág

Átláthatatlansági lista: Magyarország az 56.

Magyarország az 56. helyre került a Tax Justice Network nevû, a pénzügyi élet átláthatóságáért küzdõ szervezet Financial Secrecy Indexe alapján készült lajstromon - írja a Napi Gazdaság.

A 71 legkevésbé átlátható pénzügyi rendszerrel rendelkezõ országot tartalmazó lista szerint a legkevésbé transzparens állam Svájc, utána következik a Kajmán-szigetek, Luxemburg, Hongkong, az Amerikai Egyesült Államok, Szingapúr és Jersey szigete, de nyolcadik és kilencedik helyével Japán és Németország is elõkelõ helyet foglal el.

A listán Magyarország “csak” az 56., “szomszédai” a Seychelle-szigetek és Lettország, ezzel pár miniállam kivételével a Financial Secrecy Index szerint a lettek és a magyarok rendelkeznek a legátláthatóbb pénzügyi rendszerrel Európában.

Az index számításánál olyan tényezõket vettek figyelembe, mint a banktitok a nemzetközi mûveleteknél, a különbözõ alapítványok és más vagyonkezelési formák tulajdonosi struktúrájának nyilvánossága, és jelentõs szerepe van a mutatóban a határok közötti pénzügyi mûveletek átláthatóságának – írja a lap.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik