Nagyvilág

Olcsóbban lehet angol focit nézni

Nem lehet országokra korlátozni a futballmeccsek közvetítési jogát - mondta ki az Európai Unió Bírósága. Jogellenes az olyan nemzeti szabályozás, amely megtiltja a külföldi dekódoló kártyák használatát.

Egy portsmouthi bártulajdonosnak, Karen Murphynek 8000 fontos büntetést kellett fizetnie azért, mert úgy adott Premier League-meccseket a pubjában, hogy görög dekódoló kártyákat használt. Emiatt fordult az Európai Unió Bíróságához (EUB).

Nagy-Britanniában egyre több kocsma próbál olcsóbban meccseket mutatni úgy, hogy az ott kizárólagos jogosultnak számító Sky tévé kínálatánál kedvezõbb áron veszik meg a dekódoló kártyát és a dekódoló egységet.

A porstmouthi kocsmárosnõ fellélegezhet, az Európai Unió Bírósága (EUB) neki adott igazat az angol Football Association Premier League-gel (FAPL) vívott jogvitájában. Az EUB megállapította, hogy ellentétes az uniós joggal, ha a mérkõzések közvetítésénél a mûsorsugárzó szervezetek tagállamonként területi kizárólagosságot kapnak, és megtiltják a tévénézõknek, hogy ezeket a mûsorokat dekódoló kártyával más tagállamokban nézzék.

Az FAPL értékesíti az élvonalbeli angol labdarúgó-bajnokság mérkõzéseinek tévés közvetítési jogát, és területi alapon kizárólagos jogot ad a mûsorsugárzó szervezeteknek a Premier League-meccsek élõ közvetítésére. Ez azt jelenti, hogy a tévénézõk kizárólag a lakóhelyük szerinti tagállamban mûködõ mûsorsugárzó közvetítését nézhetik.

Az angol szövetséggel kötött szerzõdésekben minden mûsorsugárzó kötelezettséget vállal a mûholdas jel kódolására. A felhasználási szerzõdés megtiltja a mûsorsugárzóknak, hogy dekódoló kártyákat bocsássanak azok rendelkezésére, akik a mûsoraikat más tagállamban kívánják nézni.

Az EUB megállapította, hogy a szolgáltatásnyújtás szabadságával ellentétes az olyan nemzeti szabályozás, amely megtiltja a külföldi dekódoló kártyák behozatalát, értékesítését és használatát. Az FAPL nem hivatkozhat a szerzõi jogra, mivel ezek a sportesemények nem minõsülnek egy szerzõ saját szellemi alkotásainak.

Az Európai Unió Bírósága szerint nem szabad teljesen megszüntetni a mûsorsugárzók közötti versenyt, nem szabad a nemzeti piacokat felosztani országhatárok mentén.

Karen Murphy már leszerelte a görög dekódert, és most a brit Legfelsõbb Bíróság határozatára vár. Ha ott is kedvezõ döntés születik számára, akkor újra lehet kocsmájában Premier League-meccseket nézni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik