Nagyvilág

Koncepciós pert emlegetnek Gyurcsány ügyében külföldi lapok

Az egyik francia újság szerint az ügyészség hamis vallomásra akarta rábírni a tanúkat.

A volt miniszterelnök hétfői kihallgatásával foglalkozott budapesti keltezésű beszámolójában a Der Standard. A vezető liberális osztrák napilap tudósítója, Gregor Mayer beszámolt arról, hogy az ügyészség épülete előtt Gyurcsány Ferencet támogató tüntetők gyűltek össze, és a volt kormányfő – akit a lap Orbán Viktor “kedvenc ellenségének” nevez – koncepciós pernek nevezte az ellene folyó eljárást.

A Legfőbb Ügyészség hivatali visszaéléssel gyanúsítja a volt miniszterelnököt egy, a kormányzati idejére eső ingatlanüzlettel összefüggésben – írta a Der Standard, Polt Péter legfőbb ügyész “Orbán politikai bizalmi embereként” említve. A tudósító a sukorói telekügyre utalva úgy vélekedik, hogy a visszaélés vádja egy valóban furcsaságoktól beárnyékolt ingatlanügyre vonatkozik.

“Feltűnőek az eltérő értékbecslések és a közbeszerzési kiírások kikerülését célzó +eseti törvényhozás+” – fogalmazott a Der Standard.

A Libération nevű napiap pedig “Egy kis moszkvai per Budapesten” címmel közölt helyszíni tudósítást Gyurcsány Ferenc ügyészi meggyanúsításáról. A baloldali francia újság tudósítója úgy látja, hogy “a politikai perek letűntnek hitt kora visszatér” Magyarországon, és a “volt miniszterelnök koncepciós eljárás áldozata”. A sukorói kaszinóberuházással kapcsolatos ügyészi gyanú ismertetése után a cikk szerzője, Florence La Bruyere úgy vélekedik: az ügyészség tanúk hamis vallomásra való rábírásával próbált meg bizonyítékokat gyártani.

A Libération kommentárja szerint Orbán Viktor miniszterelnök soha nem bocsátott meg Gyurcsánynak a választási vereségekért, és ezért “úgy tartják, hogy közügyektől való többéves eltiltásra szándékozik ítéltetni riválisát”.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik