Nagyvilág

Bírák elõtt a bunga bunga

A Silvio Berlusconi ellen zajló vizsgálatok közül a legnagyobb érdeklõdés azt kíséri, amelynek következõ fordulóját hétfõn tartják. Az olasz kormányfõ ellen április 6-án indult eljárás kiskorúval folytatott, üzletszerû szexuális viszony és a hatalmával való visszaélés miatt.

A vád szerint az olasz kormányfõ pénzért vette meg egy kiskorú marokkói lány szerelmét, majd befolyását latba vetve próbálta kiszabadítani a rendõrségi õrizetbõl, amikor a “szívtolvajként” emlegetett Ruby – eredeti nevén Karima el-Mahroug – lopott.

A táncoslány korábban részletesen leírta a “bunga bunga” partikként emlegetett összejöveteleket rendõrségi vallomásában. Ruby szerint a “Lovag” elmagyarázta neki, hogy “a bunga bunga egy hárem, amely barátja, Kadhafi (líbiai vezetõ) ötlete nyomán született, és az a lényege, hogy a lányok levetkõznek és +fizikai örömöket+ okoznak neki.” Rubyt saját bevallása szerint a kormányfõ hívta meg ezekre a frivol összejövetelekre. “Felvitt az irodájába, és azt mondta, teljesen megváltozhatna az életem, ha részt vennék a bunga bungákon” – idézte az egzotikus szépséget korábban a la Repubblica.
Fotó: MTI / EPA

Fotó: MTI / EPA

Berlusconi korábban elismerte, hogy “bûnös, mint a világon mindenki”, és azzal vádolta a “puritán” ellenzéket és a bíróságokat, hogy jobb híján így akarják õt eltávolítani a posztjáról. Azóta azonban a “puritánok” mást is számon kérnének rajta, hiszen a legfrissebb hírek az adófizetõk állták több prostituált útiköltségeit a “bunga bunga” partikra.

Emiatt a korábbi szövetséges, a képviselõházi elnök Gianfranco Fini nyíltan lemondásra szólította fel a kormányfõt. Berlusconi egyre kevésbé hódító az embereknek. A 2008-ban 60 százalékos többséggel megválasztott miniszterelnöknek legutóbb már csak 24 százalékos volt a népszerûségi indexe.

Egy montenegrói manöken azt állítja, Berlusconi jegyese

Egy manöken, a montenegrói szépségkirálynõ-választás egykori jelöltje csütörtökön azt állította, hogy Berlusconi arája. A 20 éves Katarina Knezevic a La Repubblica címû olasz lapnak azt mondta: 2009. május elején ismerkedett meg a kormányfõvel, miután Berlusconi elvált. (Veronica Lario azért adta be a válókeresetet, mert az olasz sajtó kiteregette férje viszonyát egy 18 éves nápolyi lánnyal.) A montenegrói lány kijelentései azért lehetnek kényelmetlenek Berlusconinak, mert a kapcsolat akkor kezdõdött vele (is), amikor Katarina még kiskorú volt. A lány a La Repubblicának azt mondta: õ mindenütt ott van, ahol Berlusconi. Kapcsolatuk nem titok, a korkülönbség – Berlusconi épp csütörtökön töltötte be 75. életévét – nem gond, mert “egy olyan különleges ember, mint õ, lehet akár 100 éves is”.

A Rubygate-ügyben készült telefonlehallgatások szerint a bunga bunga partikon megfordult fiatal nõk látták Katarinát, akit olyan veszélyes õrültnek írtak le, aki nyomás alatt tartja Berlusconit. A montenegrói lány szerint ez nem igaz, sohasem zsarolta Berlusconit, a lányok féltékenyek, szeretnének a helyében lenni, ezért hordanak össze mindenfélét róla. Januárban, amikor kitört a Rubygate-botrány, Berlusconi azt állította, tartós szerelmi kapcsolata van egy nõvel, aki nem fogadná el, hogy elõforduljanak azok a képtelen dolgok, amelyekrõl az újságok beszámolnak.

Fizetett hirdetés olasz lapokban: “Politikusok, elég volt!”

Az olasz üzleti élet vezetõi egyre gyakrabban bírálják a politikai elitet, és a gazdasági válság kezeléséért a kormányt. Diego Della Valle, a Tod cipõgyár tulajdonosa a minap egyoldalas fizetett hirdetést tett közzé az országos lapokban, “Politikusok, elég volt!” címmel. Szerinte a politikusok végre beismerhetnék, hogy honfitársaik nem bíznak bennük, nem tisztelik õket. Sok olasz nem kér abból, hogy olyan politikai osztály képviselje õket, amelynek tagjai, kevés kivételtõl eltekintve, légvárakat építenek, fogalmuk sincs arról, mit akarnak az emberek – állítja a hirdetés.

A gyáriparosok szövetségének elnöke, Emma Marcegaglia is kikelt magából: “Elegünk van abból, hogy rajtunk nevessen a világ” – jelentette ki. Pénteken azzal fenyegették meg a kormányt, hogy faképnél hagyják a válságkezelésrõl szóló tárgyalásokat, ha nem születnek azonnal döntések a gazdaság beindításáról, az adóreformról, a nyugdíjak és a közkiadások korlátozásáról.

A katolikus egyház is folytatja a Berlusconi elleni közvetett támadását. Az olasz püspöki konferencia (CEI) elnöke után annak fõtitkára, Mariano Crociata püspök is megszólalt. “Az olasz intézményeket súlyosan károsítja a helytelen magatartás és a terjedõ korrupció” – idézte az olasz média a püspök figyelmeztetését.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik