Nagyvilág

Szíria: diktátor ellenes dezertőröket bombáznak

Spártai módon védekeznek a partizán harcosokra emlékezettő ellenzéki fegyveresek, akiket túlerőben lévő állami bombák fenyegetnek.

A szíriai hadsereg mintegy 250 harckocsival támogatott egységei szombaton tovább ostromolták az ország középső részében fekvő Rasztán városát, amelyben az elmúlt napokban dezertőr katonák sáncolták el magukat.

A szomszédos Libanonban tartózkodó ellenzéki aktivisták közlése szerint “a belövések szinte már teljesen lerombolták a várost”. Az előző nap indított ostromban szombat reggelig legalább tíz, a hadsereggel szembeszálló dezertőr katona esett el. “A harcok jelenleg Rasztán északi részében folynak” – mondta el az egyik aktivista.

Az ellenzék beszámolói szerint Rasztánban mintegy kétezer dezertőr katona sáncolta el magát.

Az elmúlt napokban Szíriából gyakran érkeznek olyan jelentések, hogy a Bassár el-Aszad elnök elleni tiltakozások leverésére bevetett hadseregből növekvő számban szöknek meg olyan katonák és tisztek, akik elutasítják, hogy a rendszer parancsára saját népükre nyissanak tüzet.

Rasztáni lakosok korábbi beszámolói szerint legalább ezer dezertőr és helybéli fegyveres néz farkasszemet a harckocsikkal és helikopterekkel támogatott kormányerőkkel.

Az ENSZ adatai szerint a március közepén kirobbant, a szíriai kormányerők által elfojtani igyekezett lázadásban eddig közel 2700 ember vesztette életét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik