Nagyvilág

Az USA barátjának nevezte Kínát

Hûséges barátnak nevezte az Egyesült Államok külügyminisztere a szuperhatalom legnagyobb konkurensét, Kínát. Hillary Clinton év elején még Kína katonai és gazdasági hatalmának túlsúlyáról beszélt.

Az Egyesült Államok “hûséges partnere és barátja” Kínának – jelentette ki Hillary Clinton csütörtökön Washingtonban a kínai nemzeti ünnep alkalmából.

“Országaink most megragadják ezt a történelmi pillanatot, és az elnökeink által megálmodott pozitív, együttmûködõ és átfogó viszony kialakításán munkálkodnak” – mutatott rá az amerikai külügyminiszter egy közleményben.

“Az Egyesült Államok elkötelezte magát Kína sikere mellett, mert egy virágzó Kína jó Amerikának, egy virágzó Amerika pedig jó Kínának” – tette hozzá Clinton. Mint mondta, a két ország közösen “megtalálja a megoldást legsürgetõbb kihívásainkra”. Különösen érdekes Clinton kijelentése annak fényében, hogy januárban még a kínai katonai és gazdasági hatalom pöffeszkedésével szemben próbált meg szövetségeseket találni a térségben.

Kína október 1-jén ünnepli a népköztársaság megalapításának 62. évfordulóját. A világ két legnagyobb gazdasági hatalmának viszonyában idõrõl idõre feszültségek is vannak. Peking legutóbb a tajvani F-16-os vadászgépek korszerûsítésérõl és a Tajvannak történõ újabb fegyverszállításról tett washingtoni bejelentés miatt figyelmeztetett arra, hogy a lépés kedvezõtlen befolyásolhatja a katonai kapcsolatokat. Hétfõn Jang Csie-cse (Yang Jiechi) kínai külügyminiszter amerikai kollégájával folytatott megbeszélésén is azt kérte az Egyesült Államoktól, hogy fontolja meg döntését.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik