Nagyvilág

Polgárháború szélén Jemen

A jemeni elnök alig egy hete tért haza szaúdi kezelésérõl, de az ország már a polgárháború szélén táncol. Közben tovább folytatódtak az összetûzések a jemeni fõvárosban, Szanaában is.

Nem hajlandó távozni a hatalomból – hangoztatta a jemeni elnök egy csütörtöki interjúban -, ha ellene fordult korábbi szövetségesei indulhatnak a következõ választásokon.

Ali Abdalláh Száleh az amerikai Time hetilapnak és a The Washington Post újságnak nyilatkozva azt bizonygatta, hogy az öböl menti arab monarchiák rendezési terve szerint a jemeni feszültséget keltõ “minden elemet” el kell távolítani, mert különben polgárháború tör ki az országban.

Az elnök ezzel az ellenzék oldalára átállt Ali Mohszen al-Ahmár tábornokra és a Szádik al-Ahmár sejk vezette törzsre célzott.
Száleh, aki három hónapi szaúd-arábiai gyógykezelés után pénteken tért haza Jemenbe, részletesen is kifejtette, hogy nem adja át a hatalmat, ha a tábornok és az Ahmárok törzse megõrizheti befolyását.

“Ha átadjuk a hatalmat és õk kerülnek vezetõ pozíciókba, akkor egyértelmûvé válik, hogy itt nem egy átmenetrõl van szó, hanem egy egyszerû katonai puccsról” – mondta a lapnak a jemeni államfõ. Hozzátette ebben az esetben elkerülhetetlenné válik a polgárháború Jemenben.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik