Nagyvilág

Afgán “támadás” 2016-ban

Olimpiára készül az afgán vízilabdacsapat. Egyelõre nem Londonban akarják összemérni a tudásukat más nemzetek pólósaival, hanem a 2016-os riói ötkarikás játékokon. Az afgán sportolók edzésprogramját egy amerikai tengerészgyalogos koordinálja, aki a közeljövõben az USA-ban edzõtáboroztatja pólócsapatát.

1988-ban az elsõ jamaicai bobcsapat debütált az olimpián, 2016-ban pedig lehetséges, hogy az afgán vízilabda-együttes bemutatkozásának lehetünk szemtanúi. Legalábbis az afgán sportolók lelkesedésén ez nem fog múlni. Az Afgán Nemzeti Hadsereg (ANA) pólócsapata novemberben az USA-ba utazik, hogy Dél-Kaliforniában tréningezzen. A három hónapos amerikai edzõtábor lesz az afgán vízilabdázók kiképzésének az utolsó fázisa, mielõtt nemzetközi mezõnyben is megmérettetik magukat. A vezetõedzõjük, Jeremy Piasecki fõtörzszászlós ugyanis a 2016-os riói olimpián már a meccselõ csapatok között szeretné látni az afgán tanítványait.

Lesz nõi csapat is

S mégis, hogy lesz egy amerikai tengerészgyalogosból az afgán vízilabda-válogatott szövetségi kapitánya? Ez három dolgon múlt. Egy: Piaseckinek vízilabdás múltja van, már a gimnáziumban és a fõiskolában is pólózott. Kettõ: 2008-tól Afganisztánban szolgál. Három: talált egy elhagyatott úszómedencét a katonai táborban.

Piasecki az ANA 201. alakulatához került a kabuli régióban lévõ Pol-e Charki táborba, ahol afgán és amerikai katonák állomásoznak. Egyik nap egy 23 méteres medencére bukkant, bár az olykor szeméttel volt tele, olykor az öntözésre szánt vizet tárolták benne, olykor pedig abban mosták a katonák az edényeiket, amikor éppen nem ugráltak bele ruhástul, hogy felfrissüljenek a nagy melegben. Amikor megtudták az amerikairól, hogy vízilabdázik, összeválogatták maguk közül a 20 legjobb adottságú katonát, hogy faragjon belõlük egy pólócsapatot. Hetekkel késõbb Piasecki további 16 fõvel bõvítette az együttest, akik között már civilek is voltak. Majd gondolt egyet, és felkereste az Afgán Olimpiai Bizottságot azzal az ötlettel, hogy felállítja az afgán vízilabda-válogatottat.
Kattintson a további képekért!

Kattintson a további képekért!

Piasecki csapatát jelenleg 15 katona és 11 civil alkotja, a sportolók 18-32 év közöttiek. A kaliforniai edzõtáborba a 26 fõbõl csupán 10 játékos utazik, a többiek kénytelenek otthon maradni, mivel õk az egyedüli pénzkeresõk a családjukban. A 10 afgán férfi játékoshoz azonban 1 afgán nõ is csatlakozik, Piasecki tervei között ugyanis az afgán nõi vízilabdacsapat felállítása is szerepel.

Mivel Afganisztánban a technikai képességeket nem tudják megfelelõ módon gyakorolni, ezért döntött Piasecki az amerikai edzõtábor mellett, amelyhez még szponzorokat is szerzett. A repülõút ugyanis 60 ezer dollárba, míg az ottani szállás, ellátás összesen 1 millió dollárba kerül. Az anyagi támogatásokon túl még azt is sikerült elintéznie, hogy csapatával a Nemzeti Gárda dél-kaliforniai bázisán (Los Alamitosban) lévõ úszómedencében edzhessen.

Biciklisnadrágban pólóznak

Amikor belevágott, az amerikai tengerészgyalogos elõször a komoly medencehiánnyal (összesen 13 darab van az egész országban) szembesült. Nem könnyû egy olyan országban komoly szintre emelni a vízilabdát (mára már nemzeti sporttá nyilvánította az afgán kormány!), ahol semmi hagyománya sincs a vízisportoknak. Mondhatni, még a sportolásnak sem, hiszen a tálib rendszer alatt mindenféle sporttevékenységet betiltottak, a stadionokat kivégzésre, nyilvános megkövezésekre használták, nem pedig meccsekre.
Kattintson a további képekért!

Kattintson a további képekért!

Az pedig egy plusz nehezítõ tényezõ, hogy az afgánok többsége úszni sem tud. Az elsõ edzéseken még Piasecki is beugrott a vízbe a játékosai után, mert egy-kettõt úgy kellett kimenteni a medencébõl, nehogy megfulladjon. A felkészülésük, edzésük, csapatuk leginkább a háborús viszonyoknak van kitéve: 3 játékosa a tálibokkal való összecsapásokban halt meg, egy 4. katona pedig a medence környékén aknára lépett.

Az edzésprogramba az idõjárás és a ramadán is alaposan beleszól. A böjti hónapban ugyanis nem úszhatnak a játékosok, nehogy véletlenül vizet nyeljenek le. A téli hónapok miatt pedig nem lehet edzeni a nyitott medencékben.

Mindezeken túl Piaseckinek a fürdõruha-kérdést is meg kellett oldania, mivel a muszlim férfiak szemérembõl nem voltak hajlandóak belebújni a hagyományos „úszógatyába”, ruhástul pedig mégsem pólózhatnak. A kapitányuk végül vett nekik fekete biciklisnadrágot, amelyre már rábólintottak, de az alá is még – szégyenlõsségbõl – felhúznak egy alsónadrágot.
Kattintson a további képekért!

Kattintson a további képekért!

Béketeremtõ szándék

„A sport összehozza a világon az embereket” – állítja az afgán vízilabdacsapat kapitánya, akinek nem titkolt szándéka, hogy a pólócsapat Afganisztán következõ Rohullah Nikpai-jává váljon. Afganisztán elsõ olimpiai érmese, a Pekingben tékvandóban bronzot szerzõ Rohullahra ugyanis hõsként tekintenek a hazájában.

Az olimpiáról való hazaérkezése szinte nemzeti ünneppé vált: a fotóit helikopterekrõl szórták, a városi parádé után pedig ötezer ember köszöntötte a nemzeti stadionban. Ám ami a legfontosabb: hazaérkezését követõen egy idõre megszûntek a merényletek, mindenki õt éltette, ez pedig összekovácsolta a nemzetet. Piasecki is ebben bízik…

Ajánlott videó

Olvasói sztorik