Nagyvilág

Több ezer orvos mond fel Szlovákiában

Az egészségügyi tárca továbbra is szorgalmazza a kórházak átalakítását, s azt állítja, hogy az orvosi fizetések emelésére jelenleg nincsen pénzalapja.

Legalább 2411 szlovákiai orvos kezdeményezi csütörtökön munkaszerződésének felmondását, tiltakozásul a kórházak részvénytársaságokká való tervezett átalakítása és az alacsony bérek miatt – jelentette be Marian Kollár, az Orvosi Szakszervezeti Szövetség (LOZ) elnöke csütörtöki pozsonyi sajtóértekezletén.

A szakszervezeti vezető szerint a felmondások 34 kórházat érintenek, köztük van az összes egyetemi kórház, valamint több kisebb intézmény és részvénytársaságként működő kórház is.

“Amennyiben a december elsejéig, a felmondási idő lejártáig a szakszervezetek és az egészségügyi minisztérium között nem jön létre megállapodás, a szlovák egészségügy az összeomlás szélére kerülhet” – állította Kollár.

Az orvosi szakszervezeteknek négy követelése van: tartsák be a munka törvénykönyvét, változtassák meg az egészségügy finanszírozásának módját, állítsák le a kórházak részvénytársaságokká való átalakítását és emeljék az orvosok bérét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik