Nagyvilág

Sorsdöntõ szavazás a Bundestagban

A német parlament ma szavaz a kibõvített euróövezeti támogatási alapról, az úgynevezett EFSF-rõl. Ennek jóváhagyása vagy elutasítása meghatározó az eladósodott euróövezeti országok további pénzügyi támogatása szempontjából.

A felhasználható 440 milliárd eurót – a kezességvállalásokkal összesen 780 milliárdot – kitevõ, 2013-ig szóló mentõcsomag parlamenti jóváhagyása szükséges ahhoz, hogy az EFSF mielõbb életbe lépjen. Az euróövezeti tagállamok közül több már túl van a parlamenti szavazáson, míg néhány országban – így Németországban is – ez még hátra van. Az esetleges elutasítás szakértõk szerint az eladósodott országok, de az egész eurótérség számára beláthatatlan következményekkel járna, és végsõ soron az euró jövõjét veszélyeztetné.

A német parlamenti pártok elõzetes állásfoglalásai alapján szinte bizonyos, hogy a Bundestag megszavazza az EFSF-rõl szóló, a kormány által elõterjesztett törvénytervezetet. A két legnagyobb ellenzéki párt, a Német Szociáldemokrata Párt és a Zöldek pártja ugyanis jelezte, hogy támogatja a mentõcsomagot, amelyben a német kezességvállalás 211 milliárd eurót tesz ki.

A kibõvített euróövezeti támogatási alapot ily módon Berlin aligha torpedózza meg, a szavazási eredmény alakulása azonban életbevágóan fontos a Merkel-kormány számára. Az elmúlt idõszakban több tartományi választást is elvesztõ koalíció tekintélye szinte kiküszöbölhetetlen csorbát szenvedne, ha az EFSF elfogadáshoz nem lenne meg az úgynevezett kancellári többség, azaz a koalíciós képviselõk nagy többsége nem sorakozna fel a tervezet mögött.

Ez utóbbira pedig megvan az esély, néhány konzervatív és liberális honatya ugyanis közölte, hogy nemmel fog szavazni. Ebben az esetben minden bizonnyal tovább élezõdnének a belsõ koalíciós viták, az ellenzék hatalmas parlamenti rohamot indítana, és a külföld bizalma is megrendülne a német kormányban. Mindez pedig Angela Merkel kancellárt és kormányát rendkívüli nehézségek elé állítaná.

Az euróövezeti támogatásokat bírálók ezzel szemben a többi között azt hangoztatták, hogy a sorozatos pénzügyi segítségek tulajdonképpen csak elodázzák a válságot, de nem járulnak hozzá annak megoldásához. Több koalíciós képviselõ szerint a több mint 200 milliárdos kezességvállalással Németország olyan terhet vesz a nyakába, ami megkeseríti majd a jövõ generációinak életét. Általános a félelem attól, hogy a mostani EFSF-ben elõirányzott összegek sem lesznek elegendõk, és további összegekre lesz szükség

Ajánlott videó

Olvasói sztorik