Nagyvilág

Német igen az euróövezeti támogatásra

Hatalmas többséggel - az ellenzéki képviselõk támogatásával - a német Bundestag csütörtökön megszavazta a kibõvített euróövezeti támogatási alapot.

A szavazás közvetett diadal a német kancellár számára.
Az úgynevezett EFSF mellett 523 képviselõ szavazott, míg ellene 85. Három képviselõ tartózkodott a szavazástól.

A szavazási végeredmény szerint Angela Merkel az úgynevezett kancellári többséget is megszerezte. Az elõzetes kételyek ellenére a konzervatív és liberális koalíciós képviselõk a szükséges számban sorakoztak fel a mentõcsomag mögött. Az összesen 330 koalíciós képviselõ közül 315 támogatta a pénzügyi segélyalapot, az említett kancellári többséghez minimum 311 kormánypárti szavazatra lett volna szükség.

Ha a többség nem sorakozott volna fel a tervezet mögött, az minden bizonnyal tovább élezte volna a belsõ koalíciós vitákat, és az ellenzék hatalmas parlamenti rohamot indíthatott volna, ami a külföld bizalmát is megrengethette volna a német kormányban. Mindez pedig Angela Merkel kancellárt és kormányát rendkívüli nehézségek elé állítaná.

A felhasználható 440 milliárd eurót – a kezességvállalásokkal összesen 780 milliárdot – kitevõ, 2013-ig szóló mentõcsomag parlamenti jóváhagyása szükséges ahhoz, hogy az EFSF mielõbb életbe lépjen. Az euróövezeti tagállamok közül több már túl van a parlamenti szavazáson, Németország ezek sorában a 10-ik volt. Ez a szavazás azért is döntõ jelentõségû, mert az esetleges elutasítás szakértõk szerint az eladósodott országok, de az egész eurótérség számára beláthatatlan következményekkel járna, és végsõ soron az euró jövõjét veszélyeztetné.

A kibõvített pénzügyi mechanizmust mind a 17 euróövezti tagállamnak meg kell szavaznia.

A német parlament felsõháza, a Bundesrat pénteken szavaz. A jóváhagyás biztosra vehetõ.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik