Nagyvilág

Jön az uniós bankadó

Elfogadta az Európai Bizottság a pénzügyi tranzakciókra kivetendõ adóra vonatkozó javaslatot - jelentette be José Manuel Barroso, az Európai Bizottsági elnöke Strasbourgban.

A pénzügyi tranzakciókat terhelõ adó (FTT) évente 55 milliárd euró pluszbevételt jelenthetne az uniónak – mondta az Európai Parlament plenáris ülésén José Manuel Barroso.

Az Európai Bizottság elnöke az unió “állapotáról” elmondott beszédében kijelentette: nem csupán gazdasági és szociális válság sújtja az EU-t, de bizalmi válság is. Ez utóbbi leküzdéséhez szerinte elsõsorban azt kell bizonyítani, hogy az uniós országok képesek megoldani a gazdasági nehézségeket.

Az elnök arról is beszélt, hogy Görögország a jövõben is tagja marad az euróövezetnek, de teljes egészében teljesítenie kell vállalásait.

Az új adó a pénzügyi eszközök pénzügyi intézmények közötti tranzakciójára vonatkozik, és akkor kellene megfizetni, ha a tranzakcióban résztvevõ felek közül legalább egynek a székhelye az Európai Unióban van.

Az adó mértéke részvények és kötvények esetében a tranzakciós érték 0,1 százaléka, származékos – derivatív – termékeknél pedig 0,01 százalék.

Az EB honlapján megjelent javaslat szerint az új adónem bevezetésével a pénzügyi intézmények is hozzájárulnának a gazdaság válság kezeléséhez, és visszaszorulnának a kockázatos és valódi hasznot nem hajtó kereskedési formák.

A Bizottság tervei szerint az FTT-t 2014 január elsején léptetnék hatályba, ám ehhez valamennyi tagországnak hozzá kellene járulnia. Erre minimális az esély, miután Nagy-Britannia, Svédország és több más állam is ellenzi az adó bevezetését.

Az úgynevezett európai Tobin-adótól azt várják, hogy a pénzügyi szektor méltányosan járuljon hozzá a gazdasági válság költségeihez. (A tagállamok összesen 4 ezer 600 milliárd eurót ígértek bajba jutott bankszektoruk kisegítésére, de ennek csak egy részét fizették ki ténylegesen.)

Másrészt egy EU-szinten összehangolt pénzügyi adó hozzájárulna a belsõ piac megszilárdításához. Tíz ország (így Magyarország is) már bevezetett valamilyen adót, amelyek nagy mértékben különböznek egymástól és így torzító hatással vannak az egységes piacra.

Az adót új saját forrásként vennék igénybe, ami részben kiváltaná a nemzeti befizetéseket az EU-költségvetésbe. A tagállamok ugyanakkor a minimálisnál magasabb rátát is alkalmazhatnának, és az így befolyó többletet megtarthatnák.

a tobin-adó

A pénzügyi tranzakciók megadóztatásának ötlete James Tobin amerikai közgazdásztól származik. A Nobel-díjas gazdasági szakértõ a hetvenes években javasolta, hogy vessenek ki adót a nemzetközi pénzügyi tranzakciókra, mert emelkedõ költségeik láttán a spekulánsok is megfontoltabbá válnának, ami a pénzügyi rendszer kiszámíthatóságára, az árfolyamok alakulására is jótékony hatással lenne.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik