Nagyvilág

Ismét elnapolták Tóásó perét

Ismét elhalasztották a Tóásó-ügyben Bolíviában folyó peres eljárás elsõ szakaszának záró meghallgatását kedden, mivel a nem jelent meg sem a belügyminisztérium képviseletében senki, sem további 15 gyanúsított.

A 15 meg nem jelent gyanúsított közül négy házi õrizetben, 11 pedig elõzetes letartóztatásban van.

A Los Tiempos címû bolíviai napilap internetes változatának szerdai beszámolója szerint a bíró 72 órát adott arra, hogy igazolják távolmaradásukat a vádemelési tárgyalás meg nem jelent résztvevõi. Amennyiben a minisztérium részérõl a megadott határidõn belül nem érkezik meg a szükséges igazolás, úgy az a perbõl való kizárást, így a panasz megszûnését vonja maga után.

Mint utóbb kiderült, a gyanúsítottak többségét a fõváros, La Paz utcáin a napokban kialakult kaotikus helyzet miatt nem szállították a tárgyalás helyszínére. (Õslakos indiánok heves tiltakozásba kezdtek egy esõerdei autópálya megépítése miatt, de a hatóságok felléptek ellenük, ami után szolidaritásból országszerte több rokonszenvtüntetést is tartottak.)

A meghallgatást október 19-re halasztották, s az ügy csak azt követõen lép tárgyalási szakaszba.

Elit kommandósok 2009. április 16-án hajnalban a helyi ellenzék fellegvárának számító Santa Cruz város Las Américas nevû
szállodájában lelõtték a bolíviai születésû, bolíviai-magyar-horvát állampolgárságú Rózsa Flores Eduardót, az erdélyi Szovátáról való Magyarosi Árpádot és az ír Michael Martin Dwyert. Az üggyel összefüggésben letartóztatták a horvát-bolíviai állampolgár Mario Tadicot és a magyar állampolgársággal is rendelkezõ Tóásó Elõdöt. A bolíviai hatóságok azt állítják, hogy “terroristacsoportot” számoltak fel, amely többek között Evo Morales elnököt is meg akarta gyilkolni.

Közel két évig tartó nyomozás után Cochabamba városban idén április közepén kezdõdött az ügyben az elõzetes meghallgatás, amelynek a végén, még tavasszal az illetékes bíró a bizonyítékok megalapozatlansága miatt elutasította a per megkezdését.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik