Nagyvilág

Felmentenék Timosenkót

Felmentő ítélet kihirdetését kérte a védelem a hivatali hatalommal való visszaéléssel vádolt volt ukrán kormányfő, ellenzéki vezető perében szerdán.

“A bírósági tárgyaláson megvizsgált bizonyítékok elemzése alapján az a következetés vonható le, hogy Timosenko Julija Vologyimirivna tetteiben nem valósult meg a büntető törvénykönyv 365. cikkében szereplő bűncselekmény (hivatali hatalommal való visszaélés – a szerk. megj.), ami azt jelenti, hogy felmentő ítéletet kell hozni az ügyben” – jelentette ki Jurij Szuhov, Timosenko védőügyvédje.

Az ügyvéd szerint a vád törvénytelen feltevéseken, következtetéseken, az ügyész személyes megítélésein, az ügy körülményeinek és a tanúvallomásoknak a meghamisításán alapszik.

Előző nap Lilija Frolova ügyész hétévi börtönbüntetés kiszabását, Timosenko bizonyos tisztségek betöltésétől három évre való eltiltását, továbbá 1,516 milliárd hrivnya (mintegy 200 millió dollár) megfizetésére való kötelezését kérte a bíróságtól.

A volt ukrán kormányfőt azzal vádolják, hogy 2009-ben a kormány jóváhagyása nélkül Ukrajna számára előnytelen gázszállítási szerződéseket kötött Oroszországgal, 200 millió dolláros értékben megkárosítva az ukrán államot. Timosenko mindvégig ártatlanságát hangoztatta, és azzal vádolta meg politikai ellenfelét, Viktor Janukovics elnököt, hogy így kíván megszabadulni vetélytársától.

A kijevi Pecserszki kerületi bíróság június 24-én kezdte meg a gázszerződések ügyének tárgyalását, augusztus 5-én Julija Timosenkót őrizetbe vették.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik