Nagyvilág

Felesége szerint halálosan megfenyegettek egy fehérorosz ellenzékit

Szannyikavot jelenleg egy mahiljovi büntetés-végrehajtó intézetben tartják fogva.

Halálosan megfenyegették a májusban ötévi börtönbüntetésre ítélt ellenzéki vezetőt, Andrej Szannyikavot, felesége szerdai közlése szerint.

Szannyikavot, Aljakszandr Lukasenka elnök legfőbb kihívóját a 2010. decemberi elnökválasztáson a választást követő tömeges zavargások szervezéséért ítélték börtönbüntetésre.

“Két civil ruhás férfi figyelmeztette a rabtársait, hogy megölhetik, vagy megcsonkíthatják, és legyen óvatos” – mondta Irina Halip újságíró Minszkben tartott sajtótájékoztatóján.

“Andrej két napja nem alszik, fél elaludni” – tette hozzá a felesége. “Lelkileg akarják megtörni, hogy kegyelmet kérjen, vagy meg akarják ölni vagy csonkítani, hogy ne jelentsen többé fenyegetést a hatóságok számára” – állította a politikus felesége, aki májusban kétévi próbaidőre felfüggesztve szintén elítéltek az Aljakszandr Lukasenka 2010. decemberi újraválasztása elleni tiltakozás miatt.

A közel 17 éve hatalmon lévő Lukasenka tekintélyuralmi rendszere a 2010. december 19-i elnökválasztás után a választási csalások miatti tiltakozó tüntetésre nagyszabású megtorlással válaszolt, és a tiltakozók -– közöttük ellenzéki vezetők –- tucatjait ítélték börtönbüntetésre.

A fehérorosz elnök azóta több ellenzékinek megkegyelmezett, de Dmitrij Ussz, Andrej Szannyikav és Mikalaj Sztatkevics volt elnökjelöltek továbbra is rács mögött vannak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik