Nagyvilág

Elhalasztott szerb-koszovói tárgyalások

A tárgyaló küldöttségek a szerb-koszovói határnál kiújult összetűzések miatt nem ültek le tárgyalni Brüsszelben.

Az uniós közvetítéssel zajló szerb-koszovói tárgyalások tavasszal kezdődtek Brüsszelben. Kedden újabb fordulót terveztek, de azt a feszültség kiéleződése nyomán elhalasztották, majd a szerb-koszovói határtérségből érkező hírek miatt szerdán sem ültek le egymással a tárgyaló küldöttségek.

Kedden többen megsérültek azokban az összetűzésekben, amelyek a zömmel szerbek lakta Észak-Koszovó és Szerbia határán történtek helyi szerbek és a nemzetközi rendfenntartó erők között. A szerbek amiatt tiltakoznak, hogy Koszovó – a nemzetközi rendfenntartók fedezete mellett – ki akarja terjeszteni saját vámhatóságának ténykedését a szerb-koszovói határátkelőkre.

A korábbi tárgyalási fordulókon szerény eredmények születtek a felek közt a viszony normalizálásáról. Elsősorban olyan témákban tűzték ki célul az előrelépést, amelyek az emberek mindennapi életének a megkönnyítését célozzák – így például telekkönyvi nyilvántartásokhoz való hozzáférésről és elismeréséről szólnak -, és nem igénylik az alapvető politikai nézeteltérések áthidalását.

Szerbia nem ismeri el, hogy albán többségű volt tartománya – ahol évekkel korábban véres háború dúlt a szerbek és az albánok között, majd a szerbek katonai cselekményeinek nemzetközi katonai beavatkozás vetett véget – 2008 februárjában kikiáltotta függetlenségét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik