Nagyvilág

Barroso: az EU történetének legnagyobb válságát éli

Az Európai Bizottság elnöke szerint nem csupán gazdasági és szociális válság sújtja az EU-t, hanem bizalmi válság is.

Történetének legnagyobb kihívásával néz szembe jelenleg az Európai Unió – jelentette ki José Manuel Durao Barroso. Az Európai Bizottság elnöke erről az unió általános “állapotáról” szerdán elmondott beszédében ejtett szót az Európai Parlement strasbourgi plenáris ülésén.

A végrehajtó testület elnöke úgy vélte, nem csupán gazdasági és szociális válság sújtja az EU-t, de bizalmi válság is. Ez utóbbi leküzdéséhez szerinte elsősorban azt kell bizonyítani, hogy az uniós országok képesek megoldani a gazdasági nehézségeket.

A bizalom helyreállításához szerinte a gazdasági növekedés stabilizálására, igazi politikai vezetésre, fegyelemre és szolidaritásra egyaránt szükség van. Meg kell teremteni a valódi gazdasági uniót, a lehető legszorosabb gazdasági és politikai egységet kell létrehozni – hangoztatta Barroso, bejelentve, hogy a testület ezzel kapcsolatban újabb javaslatokra készül.

Felhívta a figyelmet arra, hogy mindehhez a döntéshozatal gyorsítására is szükség van az unióban. Ez pedig szerinte az EU szerződéseinek további módosítását is szükségessé teheti.

Barroso beszélt a válság nyomán megerősödött nacionalista és populista veszélyről is. Ez utóbbi szerint már az unió fő vívmányainak korlátlan érvényesülését fenyegeti, mint a közös pénz és a személyek szabad mozgása. A bizottság nem fogadja el az állampolgárok jogainak megnyirbálását, a visszalépést az említett vívmányok területén – jelentette ki.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik