Nagyvilág

A magyar végtörlesztésekről írt a Financial Times

A londoni gazdasági napilap szerint az osztrák bankoknak "a legnagyobb fejfájást jelenleg Magyarország okozza".

Banki és jogi szakértők megszólaltatásával foglalkozott a devizaalapú hitelek végtörlesztésének kérdésével internetes kiadásában a Financial Times. A devizaalapú hitelek kedvezményes árfolyamú végtörlesztését engedélyező, “vitatott intézkedésként” jellemzett törvényt várhatóan megszenvedik az osztrák bankok, amelyek csak Magyarországon 5,4 milliárd eurónak megfelelő svájci frank-alapú hitelt folyósítottak. Sok esetben olyan háztartásoknak, amelyek a svájci frank meredek felértékelődése miatt most küszködnek a törlesztéssel – írta a Times.

“Ez egy komoly probléma, amelyet megpróbálunk megoldani” – mondta Andreas Treichl, az Erste bankcsoport vezérigazgatója a Financial Timesnak. Treichl ugyanakkor hozzátette, hogy a kiutat a kereskedelmi bankok, a jegybankok és az adósok közötti megállapodás jelenti, és nem az “állami beavatkozás”.

Markus Heidinger, a bankszektorra szakosodott Wolf Theiss ügyvédi iroda jogásza a Financial Timesnak kijelentette, hogy jelentős devizahitelekkel terhelt más közép-kelet-európai országok is “kísértést érezhetnek a magyar példa követésére”, a bankok kárára könnyítve állampolgáraik helyzetén.

“A bankok ezért harcolnak foggal-körömmel a magyar törvény ellen” – mondta Heidinger a londoni gazdasági napilapnak, utalva a Magyarországon vagy EU-szinten indítható jogi lépések lehetőségére.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik