Nagyvilág

A robbanó turbán a tálibok új fegyvere

Valóra vált az egyik Mohamed-karikatúra. Miközben 2005-ben Kurt Westergaard dán karikaturista a prófétát bombával a turbánjában ábrázolta, addig két hónap alatt négy magas rangú személyt is ezzel a módszerrel öltek meg Afganisztánban.

A tálibok merényletelkövetési “repertoárja” (burkába öltözött férfi merénylõk, gyerek merénylõk, öngyilkos nõi merénylõk, stb.) egy új módszerrel bõvült. Két hónap alatt négy gyilkosságot is úgy követtek el, hogy a merénylõ a turbánjába rejtette el a robbanószert, és abban a pillanatban nyomta meg a detonátort, amikor megölelte a kiszemelt áldozatot. A módszer valószínûleg Pakisztánból terjedt át Afganisztánba.

Vallási szimbólumból bomba

Többek között Burhanuddin Rabbani volt afgán államfõvel is így végeztek a múlt héten, elõtte pedig az afgán elnök féltestvérét, Ahmed Váli Karzait, a kandahári tartományi tanács elnökét is “robbanó turbánnal” gyilkolták meg.

Hamid Karzai afgán elnök már augusztusba azt sürgette az ország vallási vezetõinél, hogy gyõzzék meg arról a felkelõket, hogy ne használjanak turbánt vagy más vallási jelképet az öngyilkos merényleteknél. A robbanó turbán alkalmazása ugyanis nagy haragot váltott ki az afgánok között.

Átvizsgálják a turbánt

Idõközben Kabulban a biztonsági erõk (pl. a kormányzati negyedben) már arra szólítják fel a helyieket, hogy a biztonsági ellenõrzésnél, beléptetésnél a turbánjukat is vegyék le. Ám a fiatal rendõrök olykor nehezen tudnak eleget tenni ennek az elõírásnak, és a turbán levételére kötelezni egy-egy magas rangú, nagy tiszteletnek örvendõ illetõt, hiszen ez az intézkedés tiszteletlenségnek számít. Azonban ez az óvintézkedés életet menthet…

A július közepi kandahári merényletnél – amelyben az afgán elnök féltestvére esett áldozatul – az öngyilkos merénylõ turbánját éppen a tisztelet jelébõl nem ellenõrizték. A Rabbani-merényletnél pedig az elkövetõt – ruhája, turbánja, kora alapján – fontos személynek vélték, és ezért “csúszhatott át” a biztonsági ellenõrzésen.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik