Nagyvilág

Megmentenék a dán “hippimennyországot”

A koppenhágai Christiania lakói pénzgyűjtésbe fogtak, hogy megmentsék a "hippimennyországként" elhíresült telepet.

A “szabadállam” 1971-ben született, amikor a hippik elfoglalták azt a használaton kívüli katonai bázist, amely még a XVIII. században épült tengerészeti támaszpontként. Azóta Christiania a Koppenhágában megforduló turisták kedvelt idegenforgalmi látványosságává vált.

A dán kormányok hosszú ideig próbálkoztak sikertelenül Christiania felszámolásával. Négy éve a házaik lerombolásától és kitelepítésüktől tartó lakók tiltakozásai a hatóságokkal való összecsapásokká fajultak. Végül idén júniusban a közösség lakói elfogadták a dán állam ajánlatát, hogy vásárolják meg a területet, és ezzel biztosítsák Christiania jövőjét.

A háborítatlanság a terület 700-800 lakójának 76 millió koronába (hárommilliárd forint) kerül, amit egy pénzalapon keresztül 2018-ig kell kifizetniük. Az első részlet, 43,3 millió korona (1,6 milliárd forint) befizetése április 15-én esedékes.

Sven-Erik Krogh, Christiania szóvivője elmondta, hogy a hétfőn kibocsátott “álrészvényekből” eddig másfél millió korona (57 millió forint) gyűlt össze, de banki kölcsönök felvételét és adománygyűjtő rendezvények szervezését is tervezik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik